Wykonanie
Nie jest aż tak słodki, za to przyjemnie kremowy i aromatyczny.
Ryż w trakcie zapiekania wchłania część
śmietanki i nabiera przyjemnej miękkości.
Wanilia,
cynamon i
jabłko oczywiście wieńczą całość.Dobry na śniadanie, podwieczorek lub inną dowolną
porę dnia.
na naczynie średnicy 12cm1.5 szklanki ugotowanego
ryżuszczypta
soli1/3 szklanki słodkiej
śmietanki 30 %1 łyżeczka golden
syrup1 łyżka
cukru z
wanilią1 łyżeczka
masła1/2 łyżeczki
cynamonu1 małe
jabłkokwaśna
śmietana do podania
Ryż gotujemy na sypko na wodzie ze sporą szczyptą
soli.Nastawiamy piecyk na 180 stopni (funkcja góra-dół).Małe naczynie do zapiekania smarujemy
masłem.Przekładamy do niego ugotowany
ryż.Zalewamy go
śmietanką dosłodzoną 1 łyżeczką
cukru z
wanilią(
śmietanka stanowi ok.1/3 ilości
ryżu).Posypujemy
ryż an wierzchu resztą
cukru, układamy cząstki
jabłka ze skórką.
Jabłko posypujemy
cynamonem, polewamy golden
syrup i na to dajemy małe cząstki
masła. Zapiekamy ok. 20-25 minut do lekkiego zrumienienia
jabłka.Podajemy ze
śmietaną i rozkoszujemy się na całego:)