Wykonanie
Ryż zapiekany z
jabłkami i
cynamonem – kiedyś, zmora mojego dzieciństwa.Nigdy nie przepadałam za
cynamonem, więc i do takiego
ryżu z jabłkami zawsze miałam daleko. Nie ciągnęło mnie, a wręcz odpychało od deserów, które miały choćby odrobinę
cynamonu :)Z resztą, wiele było takich potraw w rodzinnym domu, od których trzymałam się z daleka i prosiłam mamę, by ich nie robiła :)Wszystko zmieniło się, kiedy zaczęłam sama gotować… w swojej kuchni, dla swojej rodziny, dla
Męża i Synka :)Teraz nie ma takiej rzeczy, której bym nie zjadła, czy nie przyrządziła, a nawet te, które były ” be „, teraz są numerem jeden :)Wszystkiego czego jeszcze nie jedliśmy, próbujemy i eksperymentujemy.Podsumowując, w Mojej kuchni nie ma potraw tabu :P
Ryż z jabłkami zrobiłam dla Mojego 4-latka, który choć jest zwolennikiem bardziej
mięsnego jedzenia i na ostro, a za słodkościami wychodzącymi z kuchni nie przepada, to po zjedzeniu sporej porcji
ryżu, usłyszałam ” mmm, pyszności ” :)Składniki:200g
ryżu2 duże
jabłka2 łyżeczki świeżo startej kory
cynamonu ( u mnie Tytki Smaku )łyżka
masła + odrobina do wysmarowania naczynia3 szklanki
mleka5 łyżeczek
cukrumała
śmietana 18%łyżeczka
cukru cynamonowegoPrzygotowanie:
Mleko gotujemy z 2 łyżeczkami
cukru, a kiedy się zagotuje, wrzucamy
ryż i często mieszając, gotujemy 10-20 minut.Po tym czasie, ściągamy garnek z ognia, przykrywamy i odstawiamy by wchłonął resztę
mleka. Zajmujemy się
jabłkami.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Roztapiamy na patelni
masło, wrzucamy starte
jabłka, posypujemy pozostałym
cukrem i
cynamonem. Prażymy przez chwilę.Naczynie żaroodporne, lub inne w którym będziemy zapiekali nasz
ryż, smarujemy
masłem.Wykładamy połowę naszego
ryżu, na niego uprażone
jabłka i na
jabłka, resztę
ryżu.
Śmietanę mieszamy z
cukrem cynamonowym i smarujemy na wierzchu nasz
ryż z jabłkami.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy przez mniej więcej 25 minut ( ja pod koniec włączyłam termoobieg ).
Kategorie: