ßßß Cookit - przepis na Wołowe burgery ze szparagami i majonezem oliwkowym

Wołowe burgery ze szparagami i majonezem oliwkowym

Wykonanie

15 Flares Twitter 0 Facebook 15 15 15 15 Flares ×
Ostatnio na blogu robi się „światowo”, sezonowo i zdrowo. Idziemy cały czas drogą, która miejmy nadzieję zaprowadzi nas kiedyś na szczyt kulinarnej finezji. Dążąc do ideału podróżujemy przez cały świat gastronomii, wertujemy przepisy i szukamy smaku idealnego. Podróżujcie razem ze mną. Dziś z racji tego, że zrobiło się całkiem ciepło, a pogoda sprzyja grillowaniu, serwuję wam fuzję kuchni amerykańskiej z sezonową kuchnią polską. Niby mielony, a jednak grillowany burger, z majonezem, ale niebanalnym, dopełniony sezonowym dodatkiem w postaci szparagów z cudownym, aromatycznym parmezanem, którego wystarczy tu zaledwie odrobina. Prawdziwa ambrozja. Do tego dania podajcie cydr lub lekkie białe, mocno schłodzone wino. Mmmmmm….
Składniki:
4 porcje
Burgery wołowe:
500 g wołowiny (pręga 1:1 z antrykotem)
50 g wędzonego boczku
2 ząbki polskiego czosnku
1 cebula
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
2 żółtka
Majonez oliwkowo-ogórkowy
100 ml majonezu
100 ml jogurtu naturalnego
50 g oliwek zielonych
2 ogórki konserwowe : 100 – 120 g
1 łyżeczka świeżego tymianku (same listki)
sól, pieprz
Szparagi:
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła
20 g świeżo tartego parmezanu
Przygotowanie:
Majonez:
Oliwki i korniszony posiekać. Dodać majonez, jogurt i tymianek. Doprawić i schować go do lodówki.
Burgery:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso i boczek zemleć. Dodać żółtka i 40 ml ciepłej wody. Wyrabiać masę 5 minut. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Uformować 8 kotletów, każdy spłaszczyć, po czym posmarować je olejem. Smażyć na patelni grillowej. Z jednej strony 4 minuty, obrócić na drugą stronę, dodać masło, smażyć kotlety polewając je masłem. Odstawić na patelni na 5 minut.
Szparagi:
Zagotować wodę na szparagi, w wysokim garnku. Szparagom obciąć zdrewniałe końce, ewentualnie ściąć twarde skórki. Gotować w wodze z solą i cukrem przez 3 minuty, główkami nad wodą, po czym obrócić je i gotować jeszcze minutę, główkami w wodzie, aby były miękkie i jędrne.
Szparagi wyjąć z garnka, przelać zimną wodą, osączyć i przełożyć na patelnię po burgerach, dołożyć wiórek masła, posypać parmezanem, a gdy się stopi przekładać na talerze.
Dołożyć burgery i sos (można podawać go w kokilkach).
Smacznego!
Powiązane notki:
Krem z młodych ziemniaków ze szparagami i grzanką fondue
Krucha Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i sałatą
Leczo – najlepszy przepis – z pomidorami, cukinią i papryką
Chilli con Cannecannelloni pod beszamelem z sosem bolońskim, fasolą i kukurydzą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/05/13/wolowe-burgery-ze-szparagami-i-majonezem-oliwkowym