Wykonanie
Co ja bym zrobiła bez tych książek Ainsley'a? Chyba byśmy głodowali ;) A tak chwila w kuchni i wspaniałe danie murowane.
Powiem tylko tyle,
synio wpadł na chwilę do domu (w końcu ma wakacje) i powiedziałam mu, że będą tortille i że ma wrócić za 30 minut. Sama nie mogłam uwierzyć kiedy równo za 30 minut drzwi domu otworzyły się i padło pytanie: Są?Z lewej strony bloga można zobaczyć spis potraw z 3 książek Ainsley'a - polecam.Składniki:1 łyżka
oleju1
cebula, posiekana2 ząbki
czosnku, posiekane2 czerwone
papryczki chilli, posiekane, bez pestek500 g mielonej chudej
wołowiny400 g
fasolki kidney z puszki, odcedzonej400 g
pomidorów z puszki150 ml mocnej
kawy (dałam słabą, bo jadły dzieci)
sól,
pieprzPodawać z :
sałatąśmietaną (opcjonalnie)muszlami taco / tortillami / pieczonymi
ziemniakamiWykonanie:Rozgrzać
olej i podsmażyć na nim
cebulę,
czosnek i papryczki aż zmiękną, przez 3-4 minuty. Dodać
mielone mięso i smażyć przez kolejne 3-4 minuty, mieszając aż
mięso zacznie brązowieć. Dodać
fasolkę,
pomidory i
kawę. Zagotować i odparowywać przez 20 minut, aż masa zgęstnieje i będzie ciemna. Doprawić do smaku.Muszle taco lub tortille (ewentualnie pieczone
ziemniaki) wyłożyć
sałatą i wypełnić
mięsem. Można polać
śmietaną i posypać
papryką w proszku.Ainsley poleca do tego Meksykańskiego Lager'a :)
/wydrukuj przepis/