ßßß Cookit - przepis na Delikatna zupa brokułowa

Delikatna zupa brokułowa

nazwa

Wykonanie

Brokuł jest bardzo fajnym warzywem, przede wszystkim ratuje mnie, kiedy zupełnie nie mam pojęcia co ugotować na obiad. W każdej chwili mogę sięgnąć po poczciwego brokuła i obojętnie co z niego zrobię – po prostu smakuje :-) W dodatku, podobno jest bardzo zdrowy i zawiera substancje chroniące nas przed rakiem. Czy rzeczywiście tak jest, tego nie wiem, ale na wszelki wypadek serwuję go często, przeważnie z makaronem lub w postaci zupy. Ostatnio znów naszła mnie fala zup i zupek, więc się nie zdziwcie, jak pojawi się tu znów cały ich wysyp.
Jeżeli nie wiecie co dziś zrobić na obiad, to zachęcam Was do ugotowania mojej pysznej i łatwej zupki.
1 duży brokuł
1 duża cebula
2 ziemniaki
1 śmietana (u mnie roślinna)
nieco oleju
sól, chili (opcjonalnie czosnek)
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto, z olejem, w dużym garnku. W tym czasie obrać i pokroić w grubą kostkę ziemniaki. Łodygi brokuła również obrać i pokroić na kawałki. Jeżeli główna łodyga jest bardzo gruba i zdrewniała, to jej nie brać. Podczas krojenia ocenić, czy ma normalny miąższ, podobny do kalarepy. Ziemniaki i łodygę dodać do cebuli, zalać wszystko wodą i ugotować na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu ostudzić, zmiksować, dodać pokrojone różyczki brokuła i pogotować chwilę, aż zmiękną. Na koniec dodać śmietanę, przyprawy i podawać z chlebem, najlepiej własnego wypieku .
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/02/delikatna-zupa-brokuowa.html