ßßß
Składniki:- 50 dag mielonej wołowiny (można oczywiście kupić w kawałku i zmielić samemu),- 1 duża cebula,- 1 ząbek czosnku,- 1 czerwona papryka,- 1/3 papryczki chili,- 1 puszka pomidorów,- 1 puszka czerwonej fasolo konserwowej,- 2 łyżki oleju,- sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne do smaku,- 1 kwaśna śmietana np. 18%.Sposób wykonania:Mięso smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, pieprzem cayenne oraz drobno pokrojoną papryczką chili. Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut. Po tym czasie mięso łączymy z czerwoną papryką pokrojoną w większą kostkę i dusimy jeszcze przez ok. 15 minut, uważając, by papryka nie zmiękła zbyt mocno, by nie odchodziła z niej skórka. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną wodą czerwoną fasolę. Podgrzewamy całość przez jeszcze 5 minut i ewentualnie doprawiamy do smaku. Potrawa powinna być dość pikantna.Mięso podajemy z ugotowanym ryżem oraz kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany, która idealnie łagodzi ostrość potrawy.