Wykonanie
Chili con carne to wbrew pozorom nie danie meksykańskie lecz tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej. Najważniejsze składniki to
mięso mielone,
pomidory i
chili.
Chili con carne najlepiej smakuję z dobrym,
czerwonym winem, które ugasi ostrość dania.
Składniki:500 g
wołowego mięsa mielonego1
czerwona papryka1 puszka
pomidorów w kawałkach1 puszka
czerwonej fasoli1
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżka
oleju1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
oregano2 łyżeczki
słodkiej papryki3
papryczki chilisól,
pieprzPrzygotowanie:Pokrojoną w kostkę
cebulę szklimy na rozgrzanym
oleju, dodajemy drobno posiekany
czosnek, kumin,
oregano i
słodką paprykę i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy
mięso mielone i obsmażamy na mocnym ogniu cały czas mieszając.Dodajemy
pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę
paprykę oraz pozbawione pestek, posiekane
papryczki chili. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.Na koniec dodajemy odcedzoną
fasolę z puszki, dusimy jeszcze 5-10 minut i doprawiamy
solą oraz
pieprzem do smaku.Podajemy z
ryżem lub na plackach tortilla.Smacznego!