ßßß Cookit - przepis na Chili con carne.

Chili con carne.

nazwa

Wykonanie

Chili con carne to wbrew pozorom nie danie meksykańskie lecz tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej. Najważniejsze składniki to mięso mielone, pomidory i chili. Chili con carne najlepiej smakuję z dobrym, czerwonym winem, które ugasi ostrość dania.
Składniki:
500 g wołowego mięsa mielonego
1 czerwona papryka
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 papryczki chili
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekany czosnek, kumin, oregano i słodką paprykę i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy mięso mielone i obsmażamy na mocnym ogniu cały czas mieszając.
Dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozbawione pestek, posiekane papryczki chili. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę z puszki, dusimy jeszcze 5-10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Podajemy z ryżem lub na plackach tortilla.
Smacznego!
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/07/chili-con-carne.html