ßßß
Długo się zastanawiałam co zrobić dzisiaj na obiad. Potrzebowałam odmiany, dlatego dzisiaj makaronu nie będzie :P (chociaż go uwielbiam). Padło na placki tortilla z kurczakiem i warzywami z sosem czosnkowym.Kiedyś robiłam takie placki, ale nie mogłam znaleźć przepisu z którego je robiłam. Zrobiłam, więc po swojemu wykorzystując pół opakowania mąki, które miałam w szafce. Stopniowo dodawałam wodę iii .... wyszło! Efekty widać na załączonych zdjęciach.Składniki na placki( mi wyszło 10 placków):ok. 500 g mąkiok. 300 ml wodyok. pół łyżeczki soliok. 2 łyżki olejuMąkę wraz z solą wsypujemy do miski. Dodajemy olej i wlewamy połowę wody. Zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę. Dobrze zagniecione ciasto zostawiamy w misce na 10 minut pod przykryciem. Zauważyłam, że jak tak sobie poleżało to stało się bardzo miękkie i elastyczne. Zdecydowanie lepiej się je wałkowało. Kawałek ciasta zagniatamy w małą kulkę i wałkujemy na cienki placek. Ja je formowałam przykładając duży talerz i odcinałam niepotrzebne kawałki ciasta.Patelnie ustawiamy na gazie i gdy będzie bardzo nagrzana przekładamy na nią placek. Smażymy ok 20-30 sekund z każdej strony.
Dodatki do tortilli :jedna podwójna pierś z kurczaka1 duży pomidorpół ogórkakilka liści sałaty np. lodowejpuszka kukurydzypół dużego jogurtu naturalnego2 ząbki czosnkucukiersól, pieprz3 łyżeczki majonezuPokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem (ja dodałam jeszcze curry) i smażymy na rozgrzanym oleju. Wszystkie warzywa myjemy. Pomidora kroimy na kawałki (np. ćwiartki), ogórka kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.Sos czosnkowy: 3 łyżeczki majonezu mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem do smaku.Wszystkie składniki układamy na placku, polewamy sosem i zawijamy.Smacznego!