Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to kebab w chrupiącej i puszystej
bułce, którą każdy z Was może zrobić w swoim własnym piekarniku 😉 Jest to bardzo dobry sposób na wspólne spędzenie długiego listopadowego wieczoru. Może uda Wam się zaciągnąć bliską Wam osobę do kuchni i zrobicie razem całkiem smaczną kolację
Gwarantuje, że będzie to dobra i pyszna zabawa. Powodzenia!!

Składniki:
(porcja dla dwóch osób)
Ciasto:
10 g.
drożdży½ łyżeczki
cukru1,5 szklanki
mąki1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżka
olejuNadzienie:
Połowa niewielkiej
kapusty pekińskiej300 g.
piersi z kurczakaPomidorOgórekPrzyprawa do gyrosaSos
3 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnego typu greckiego
1 ząbek
czosnkuPieprzSól
Etapy przygotowania:
Ciasto
Drożdże zmieszać z
cukrem i
wodą, odstawić na 10 minut. Połączyć z
mąką. Ciasto wyrobić i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce do wysmarowanej
olejem miski. Ciasto przedzielić na dwie części i uformować okrągłe placki. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, aż
bułki delikatnie się zarumienią.


*
Bułka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika będzie twarda, dlatego nie przecinajcie jej od razu. Zaczekajcie aż
zrobi się miększa.
Nadzienie i Sos
Mięso przyprawić według własnego uznania
przyprawą do gyrosa i usmażyć na patelni.
Sałatę pekińską skroić na cienkie paski, podobnie
pomidora i
ogórka.
Starty
czosnek wymieszać z
majonezem i
jogurtem naturalnym. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Usmażone bulki naciąć nożem, posmarować sosem, następnie nałożyć
mięso,
sałatę i warzywa. Całość jeszcze raz polać pozostałym sosem.




Smacznego!!