ßßß
Składniki:(porcja dla dwóch osób)Ciasto:10 g. drożdży½ łyżeczki cukru1,5 szklanki mąki1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżka olejuNadzienie:Połowa niewielkiej kapusty pekińskiej300 g. piersi z kurczakaPomidorOgórekPrzyprawa do gyrosaSos3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego1 ząbek czosnkuPieprzSól
Etapy przygotowania:CiastoDrożdże zmieszać z cukrem i wodą, odstawić na 10 minut. Połączyć z mąką. Ciasto wyrobić i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce do wysmarowanej olejem miski. Ciasto przedzielić na dwie części i uformować okrągłe placki. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, aż bułki delikatnie się zarumienią.
* Bułka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika będzie twarda, dlatego nie przecinajcie jej od razu. Zaczekajcie aż zrobi się miększa.Nadzienie i SosMięso przyprawić według własnego uznania przyprawą do gyrosa i usmażyć na patelni. Sałatę pekińską skroić na cienkie paski, podobnie pomidora i ogórka.Starty czosnek wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Usmażone bulki naciąć nożem, posmarować sosem, następnie nałożyć mięso, sałatę i warzywa. Całość jeszcze raz polać pozostałym sosem.


Smacznego!!