ßßß Cookit - przepis na Domowy kebab w bułce

Domowy kebab w bułce

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja to kebab w chrupiącej i puszystej bułce, którą każdy z Was może zrobić w swoim własnym piekarniku 😉 Jest to bardzo dobry sposób na wspólne spędzenie długiego listopadowego wieczoru. Może uda Wam się zaciągnąć bliską Wam osobę do kuchni i zrobicie razem całkiem smaczną kolację
Gwarantuje, że będzie to dobra i pyszna zabawa. Powodzenia!!
Składniki:
(porcja dla dwóch osób)
Ciasto:
10 g. drożdży
½ łyżeczki cukru
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
Nadzienie:
Połowa niewielkiej kapusty pekińskiej
300 g. piersi z kurczaka
Pomidor
Ogórek
Przyprawa do gyrosa
Sos
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
1 ząbek czosnku
Pieprz
Sól
Etapy przygotowania:
Ciasto
Drożdże zmieszać z cukrem i wodą, odstawić na 10 minut. Połączyć z mąką. Ciasto wyrobić i odstawić na ok. 60 minut w ciepłe miejsce do wysmarowanej olejem miski. Ciasto przedzielić na dwie części i uformować okrągłe placki. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, aż bułki delikatnie się zarumienią.
* Bułka zaraz po wyciągnięciu z piekarnika będzie twarda, dlatego nie przecinajcie jej od razu. Zaczekajcie aż zrobi się miększa.
Nadzienie i Sos
Mięso przyprawić według własnego uznania przyprawą do gyrosa i usmażyć na patelni. Sałatę pekińską skroić na cienkie paski, podobnie pomidora i ogórka.
Starty czosnek wymieszać z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Usmażone bulki naciąć nożem, posmarować sosem, następnie nałożyć mięso, sałatę i warzywa. Całość jeszcze raz polać pozostałym sosem.
Smacznego!!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/dania-obiadowe/domowy-kebab-w-bulce