Wykonanie
Jeśli regularnie nawiedzacie mojego bloga, to z pewnością zauważyliście, że aktualnie pastwię się nad
dynią i można nawet powiedzieć, że męczennica ta staje się bohaterką cyklu kulinarnego. Oświadczam, że jeszcze z nią nie skończyłam, jednak w ramach urozmaicenia znalazłam sobie kolejną ofiarę i planuję ją cyklicznie przerabiać na rozmaite placki.
Składniki na plack i:1 kg
ziemniaków1 duża
cebulapół pęczka
szczypiorku1
jajko2 czubate łyżki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
soliolej do smażenia (najlepiej rzepakowy)Składniki na
twarożek:125 g półtłustego
twarogu4
rzodkiewkipół
ogórka szklarniowego3 łyżki kwaśnej
śmietanypół pęczka drobnego
szczypiorkusól i
pieprz do smaku
Ziemniaki i
cebulę zetrzyj na drobnej tarce, zgarnij na jedną stronę sporej miski, by puściły
wodę, którą musisz
potem odlać (jeśli masz duże sitko z maleńkimi oczkami, to możesz na nią wyłożyć kartoflaną pulpę do odcieknięcia – będzie szybciej). Po wykonaniu tej czynności wbij
jajko, dodaj
mąkę, posiekany
szczypiorek i
sól. Wymieszaj dokładnie i smaż na porządnie rozgrzanym
oleju niewielkie placki. Jeśli nie masz w tym doświadczenia, to służę radą odnośnie momentu przewracania na drugą stronę – robisz to, kiedy zauważysz, że brzegi placka zbrązowiały (z drugiej strony smażą się trochę krócej) 😉W trakcie smażenia z pewnością znajdziesz czas na przygotowanie
twarożku. Nasamprzód zetrzyj na tarce o dużych oczkach
rzodkiewki i
ogórka (zrobiłam to blenderem) i posiekaj
szczypiorek.
Twaróg wymieszaj ze
śmietaną, rozgniatając go widelcem – dodaj
potem rzodkiewkę i
ogórek (lepiej odlej
wodę, którą puszczą, bo całość może się zrobić od tego rzadka). Dopraw
solą i
pieprzem według uznania. Podawaj z usmażonymi plackami.
Related PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąBabka ziemniaczana z
białą kiełbasąPlacki z
cukinii z
koperkiem i
szczypiorkiemSzybki i lekki chłodnik z
botwinki