ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z twarożkiem

Placki ziemniaczane z twarożkiem

nazwa

Wykonanie

Jeśli regularnie nawiedzacie mojego bloga, to z pewnością zauważyliście, że aktualnie pastwię się nad dynią i można nawet powiedzieć, że męczennica ta staje się bohaterką cyklu kulinarnego. Oświadczam, że jeszcze z nią nie skończyłam, jednak w ramach urozmaicenia znalazłam sobie kolejną ofiarę i planuję ją cyklicznie przerabiać na rozmaite placki.
Składniki na plack i:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
pół pęczka szczypiorku
1 jajko
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)
Składniki na twarożek:
125 g półtłustego twarogu
4 rzodkiewki
pół ogórka szklarniowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
pół pęczka drobnego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce, zgarnij na jedną stronę sporej miski, by puściły wodę, którą musisz potem odlać (jeśli masz duże sitko z maleńkimi oczkami, to możesz na nią wyłożyć kartoflaną pulpę do odcieknięcia – będzie szybciej). Po wykonaniu tej czynności wbij jajko, dodaj mąkę, posiekany szczypiorek i sól. Wymieszaj dokładnie i smaż na porządnie rozgrzanym oleju niewielkie placki. Jeśli nie masz w tym doświadczenia, to służę radą odnośnie momentu przewracania na drugą stronę – robisz to, kiedy zauważysz, że brzegi placka zbrązowiały (z drugiej strony smażą się trochę krócej) 😉
W trakcie smażenia z pewnością znajdziesz czas na przygotowanie twarożku. Nasamprzód zetrzyj na tarce o dużych oczkach rzodkiewki i ogórka (zrobiłam to blenderem) i posiekaj szczypiorek. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, rozgniatając go widelcem – dodaj potem rzodkiewkę i ogórek (lepiej odlej wodę, którą puszczą, bo całość może się zrobić od tego rzadka). Dopraw solą i pieprzem według uznania. Podawaj z usmażonymi plackami.
Related Posts
Zupa ogórkowa z kaszą manną
Babka ziemniaczana z białą kiełbasą
Placki z cukinii z koperkiem i szczypiorkiem
Szybki i lekki chłodnik z botwinki
Źródło:http://agatagotuje.pl/placki-ziemniaczane-z-twarozkiem