ßßß
Składniki na plack i:1 kg ziemniaków1 duża cebulapół pęczka szczypiorku1 jajko2 czubate łyżki mąki pszennej1 płaska łyżeczka soliolej do smażenia (najlepiej rzepakowy)Składniki na twarożek:125 g półtłustego twarogu4 rzodkiewkipół ogórka szklarniowego3 łyżki kwaśnej śmietanypół pęczka drobnego szczypiorkusól i pieprz do smakuZiemniaki i cebulę zetrzyj na drobnej tarce, zgarnij na jedną stronę sporej miski, by puściły wodę, którą musisz potem odlać (jeśli masz duże sitko z maleńkimi oczkami, to możesz na nią wyłożyć kartoflaną pulpę do odcieknięcia – będzie szybciej). Po wykonaniu tej czynności wbij jajko, dodaj mąkę, posiekany szczypiorek i sól. Wymieszaj dokładnie i smaż na porządnie rozgrzanym oleju niewielkie placki. Jeśli nie masz w tym doświadczenia, to służę radą odnośnie momentu przewracania na drugą stronę – robisz to, kiedy zauważysz, że brzegi placka zbrązowiały (z drugiej strony smażą się trochę krócej) 😉W trakcie smażenia z pewnością znajdziesz czas na przygotowanie twarożku. Nasamprzód zetrzyj na tarce o dużych oczkach rzodkiewki i ogórka (zrobiłam to blenderem) i posiekaj szczypiorek. Twaróg wymieszaj ze śmietaną, rozgniatając go widelcem – dodaj potem rzodkiewkę i ogórek (lepiej odlej wodę, którą puszczą, bo całość może się zrobić od tego rzadka). Dopraw solą i pieprzem według uznania. Podawaj z usmażonymi plackami.

Related PostsZupa ogórkowa z kaszą mannąBabka ziemniaczana z białą kiełbasąPlacki z cukinii z koperkiem i szczypiorkiemSzybki i lekki chłodnik z botwinki