ßßß
Składniki (30 małych placków):4 młode cukinie (ok. 1,5 kg)2 cebule1/2 pęczka szczypiorku1/2 pęczka koperku4 jaja4 czubate łyżki mąki pszennejsól i pieprzolej do smażeniaObierz cebule i umyj cukinie.Zetrzyj warzywa na tarce o średnich oczkach i przełóż pulpę na durszlak albo sitko do odcieknięcia – można odcisnąć sok.Szczypiorek i koperek drobno posiekaj i dodaj do odciekniętej masy cukiniowej, następnie wbij jajka, wsyp mąkę i wymieszaj.Dopraw solą i pieprzem (soli dałam czubatą łyżeczkę i około 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu).Smaż niewielkie placki na średnim ogniu na dobrze rozgrzanym oleju. Gotowe układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby zebrać nadmiar tłuszczu.
Related PostsZupa ogórkowa z kaszą mannąBliny pszenno-gryczaneMłode ziemniaki z jajkiem sadzonym i maślankąBabka ziemniaczana z białą kiełbasą