Wykonanie
Jakimś cudem udało mi się w końcu je usmażyć, sfotografować i wrzucić przepis na blog. Poprzednie próby były udaremniane przez podjazdowe ataki Głodzilli na górkę usmażonych
cukiniowych rarytasów. Wyjadał po jednym, zostawiając mi smętną kupkę naderwanych, bo zbyt gorących jak na jego gust, placków. Dzisiaj wstrzeliłam się ze smażeniem w
porę jego drzemki, więc
mogę się z
Wami podzielić przepisemPolecam, bo są przepyszne –
cukinia ma bardzo świeży i delikatny smak, który tutaj idealnie podkręca
koperek. Zamiast
szczypiorku można użyć
dymki. Ważne, żeby dać dobrze odcieknąć
cukinii po utarciu, ponieważ ma w sobie bardzo dużo
wody i ciasto może okazać się za rzadkie. Aby placki były miękkie nie należy przesadzać z
mąką. Łatwo się rozpadają, więc na patelnię nie wykładam więcej niż jedną łyżkę masy na placek. To by było na tyle w kwestii złotych rad odnośnie ich wykonania 😉
Składniki (30 małych placków):4
młode cukinie (ok. 1,5 kg)2
cebule1/2 pęczka
szczypiorku1/2 pęczka
koperku4
jaja4 czubate łyżki
mąki pszennejsól i
pieprzolej do smażeniaObierz
cebule i umyj
cukinie.Zetrzyj warzywa na tarce o średnich oczkach i przełóż pulpę na durszlak albo sitko do odcieknięcia – można odcisnąć sok.
Szczypiorek i
koperek drobno posiekaj i dodaj do odciekniętej masy cukiniowej, następnie wbij
jajka, wsyp
mąkę i wymieszaj.Dopraw
solą i
pieprzem (
soli dałam czubatą łyżeczkę i około 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu).Smaż niewielkie placki na średnim ogniu na dobrze rozgrzanym
oleju. Gotowe układaj na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby zebrać nadmiar tłuszczu.
Related PostsZupa ogórkowa z
kaszą mannąBliny pszenno-gryczane
Młode ziemniaki z
jajkiem sadzonym i
maślankąBabka ziemniaczana z
białą kiełbasą