0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares × Lato to czas lekkiego jedzenia, ja miałam w lodówce młodą kapustę i koperek, postanowiłam więc zrobić z niej dodatek do obiadu. Nie ma to jak chrupka surówka z dużą ilością koperku marynowana w smacznym sosie, który później można wykorzystać do marynowania ogórków – ala mizeria czy pomidorków. Oto mój przepis na klasyczną koperkową surówkę, z pewnością jedliście taką na weselach czy komuniach. Składniki: mała młoda kapusta ( około 700 g ) 1 marchew (około 150 g ) 1/2 puszki groszku lub kukurydzy ( polecam to drugie) 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki octu winnego 6 % sól,pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę oczyszczamy, myjemy i szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Koperek siekamy. Mieszamy wszystkie warzywa. Ocet podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier. Dodajemy olej i zalewamy surówkę. Odstawiamy na minimum godzinę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem najlepiej ją schłodzić. Powiązane notki: Surówka z rzepy w sosie chrzanowym Surówka z pora, marchewki i jabłka, tradycyjna Surówka z czarnej rzepy z winegretem Surówka wielowarzywna z burakiem Surówka do obiadu: Rzepa z chrzanem i rodzynkami