ßßß Cookit - przepis na Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny

Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny

nazwa

Wykonanie

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×
Barszcz jest wprowadzeniem do wigilijnej wieczerzy. Jego wyjątkowy smak pamięta się później przez cały rok. Barszcz wigilijny doprawiamy kwasem burakowym, tylko dzięki niemu uzyskamy ten wyrazisty aromat
Wstawcie go jak najszybciej! Aby był gotowy na święta.
Obiecany i w końcu dodany
Składniki
700 g buraków podłużnych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
kawałek chrzanu
5 ziel
2 liscie
1 1/2 kromki razowca
1,7 l wody
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z solą i z cukrem, studzimy.
Buraki obieramy i myjemy, tak jak czosnek i chrzan.
Dodajemy ziele i pokorojny na pół chleb.
Zalewamy wodą, przykrywamy pieluchą tetrową, gazą lub lnianą ściereczką.
Odstawiamy na minimum tydzień.
Po tygodniu ewentualną pianę zbieramy i wyrzucamy, a kwas filtrujemy przez gazę lub pieluszkę i zalewamy do pojemników.
Buraki ponownie przykrywamy przegotowaną chłodną wodą.
Dzięki temu uzyskamy „drugi kwas” kwas ten używamy razem z pierwszym kwasem, dzięki takiej mieszaninie barszcz będzie bogatszy. Proporcja szklanka do szklanki będzie odpowiednia.
Smacznego!!
wszystko co wrzuciłam do zakwasu
RADY
Barszcz przechowywać możemy w szczelnie zamkniętych butelkach np. 330 ml po soczkach, lub w słoikach nawet do kilku miesięcy.
Przelewając go do butelek zostawmy 2-3 cm od dziubka butelki
Na barszcz lepsze będą buraki podłużne, mają więcej cukru więc fermentacja zajdzie intensywniej i szybciej.
Chleb powinien być 100 % razowcem na zakwasie.
wybierzcie mały lekko kwaskowy bochenek
Powiązane notki:
A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny
Praktyczne porady – domowy wyrób – święta tuż tuż…
Praktyczne porady – domowy wyrób – tłuszcze i cukry w wypiekach
Praktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Postna zupa grzybowa
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/12/domowy-wyrob-zakwas-kwas-buraczany-na-barszcz-wigilijny-tradycyjny