Wykonanie
8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×Barszcz jest wprowadzeniem do wigilijnej wieczerzy. Jego wyjątkowy smak pamięta się później przez cały rok. Barszcz wigilijny doprawiamy kwasem
burakowym, tylko dzięki niemu uzyskamy ten wyrazisty aromatWstawcie go jak najszybciej! Aby był gotowy na święta.
Obiecany i w końcu dodanySkładniki700 g
buraków podłużnych1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 ząbek
czosnkukawałek
chrzanu5 ziel2 liscie1 1/2 kromki razowca1,7 l
wodyPrzygotowanie:Gotujemy
wodę z
solą i z
cukrem, studzimy.
Buraki obieramy i myjemy, tak jak
czosnek i
chrzan.Dodajemy ziele i pokorojny na pół
chleb.Zalewamy
wodą, przykrywamy pieluchą tetrową, gazą lub lnianą ściereczką.Odstawiamy na minimum tydzień.Po tygodniu ewentualną pianę zbieramy i wyrzucamy, a kwas filtrujemy przez gazę lub pieluszkę i zalewamy do pojemników.
Buraki ponownie przykrywamy przegotowaną chłodną
wodą.Dzięki temu uzyskamy „drugi kwas” kwas ten używamy razem z pierwszym kwasem, dzięki takiej mieszaninie barszcz będzie bogatszy. Proporcja szklanka do szklanki będzie odpowiednia.Smacznego!!
wszystko co wrzuciłam do zakwasuRADYBarszcz przechowywać możemy w szczelnie zamkniętych butelkach np. 330 ml po soczkach, lub w słoikach nawet do kilku miesięcy.Przelewając go do butelek zostawmy 2-3 cm od dziubka butelkiNa barszcz lepsze będą
buraki podłużne, mają więcej
cukru więc fermentacja zajdzie intensywniej i szybciej.
Chleb powinien być 100 % razowcem na zakwasie.
wybierzcie mały lekko kwaskowy bochenek
Powiązane notki:A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs ŚwiątecznyPraktyczne porady – domowy wyrób – święta tuż tuż…Praktyczne porady – domowy wyrób – tłuszcze i
cukry w wypiekachPraktyczne porady – domowy wyrób – świąteczna domowa kandyzowana
skórka pomarańczowa lub cytrynowaPostna zupa grzybowa