ßßß
Składniki:burakisólcukierczosnek (1 główka na 1 kg buraków)przegotowana letnia wodaSposób wykonania:1. Buraki myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plastry.2. Ząbki czosnku obrać ze skórki .3. W dobrze umytym i wyparzonym słoju układamy na przemian warstwę buraków i czosnku posypując każdą szczyptą soli i łyżeczką cukru. Całość zalewamy przegotowaną letnią wodą.4. Naczynie należy obwiązać gazą i odstawić na 1 do 6 tygodni. W razie potrzeby zdejmujemy utworzoną na powierzchni pianę.5. Zakwas przecedzamy i zlewamy do butelek. Przechowujemy w chłodzie, a najlepiej w lodówce.Jak przechowywać zakwas?Zlewam zakwas do butelek po soczkach. Na wierch dodaję 1 łyżkę oleju, wtedy mam pewność, że zakwas nie będzie pleśniał ani się psuł.Przechowuję w lodówce przez kilka tygodni.