ßßß
Składniki jakich będziecie potrzebować:1/2 kg buraków czerwonych (najlepiej sprawdzone)1 litr przegotowanej wody do zalewy2 łyżeczki cukru3 łyżeczki soli2-3 ziarna ziela angielskiego na słoik6 ząbków czosnku
Wykonanie:Myjemy i obieramy buraki, kroimy je w grubsze plastry, ząbki czosnku tniemy w paski.Całość składników umieszczamy w dobrze umytych słoikach, ja zmieściłem się w dwóch 750 ml.
Przygotowanie zalewy:Przegotowaną wodę z cukrem i solą studzimy do temperatury pokojowej i zalewamy nasze słoiki.Do przyśpieszenia procesu kiszenia, swoje słoiki przykryłem przygotowanymi wcześniej kawałkami materiału i założyłem na nie tzw. gumkę recepturkę. Tak przygotowane słoiki odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień . Jeśli chcemy jeszcze bardziej przyśpieszyć proces kiszenia można dorzucić do naszych słoików po kromce razowego chleba, trzeba jednak pamiętać aby wyciągnąć je po około 4 dniach.Gotowy zakwas przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce w oczekiwaniu na Wigilię.Kontynuacją tego wpisu będzie wykonanie barszczu Wigilijnego na własnym zakwasie! :)