ßßß Cookit - przepis na Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

nazwa

Wykonanie

Cześć,
Jak wiecie Święta zbliżają się dużymi krokami, a Wigilia bez prawdziwego barszczu czerwonego z uszkami to nie Wigilia, tak więc pokaże Wam jak prosto przygotować swój zakwas na barszcz. Ruszamy.
Składniki jakich będziecie potrzebować:
1/2 kg buraków czerwonych (najlepiej sprawdzone)
1 litr przegotowanej wody do zalewy
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
2-3 ziarna ziela angielskiego na słoik
6 ząbków czosnku
Wykonanie:
Myjemy i obieramy buraki, kroimy je w grubsze plastry, ząbki czosnku tniemy w paski.
Całość składników umieszczamy w dobrze umytych słoikach, ja zmieściłem się w dwóch 750 ml.
Przygotowanie zalewy:
Przegotowaną wodę z cukrem i solą studzimy do temperatury pokojowej i zalewamy nasze słoiki.
Do przyśpieszenia procesu kiszenia, swoje słoiki przykryłem przygotowanymi wcześniej kawałkami materiału i założyłem na nie tzw. gumkę recepturkę. Tak przygotowane słoiki odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień . Jeśli chcemy jeszcze bardziej przyśpieszyć proces kiszenia można dorzucić do naszych słoików po kromce razowego chleba, trzeba jednak pamiętać aby wyciągnąć je po około 4 dniach.
Gotowy zakwas przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce w oczekiwaniu na Wigilię.
Kontynuacją tego wpisu będzie wykonanie barszczu Wigilijnego na własnym zakwasie! :)
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2013/12/zakwas-buraczany-barszcz-wigilijny.html