Wykonanie
Cześć,Jak wiecie Święta zbliżają się dużymi krokami, a Wigilia bez prawdziwego barszczu czerwonego z uszkami to nie Wigilia, tak więc pokaże Wam jak prosto przygotować swój zakwas na barszcz. Ruszamy.

Składniki jakich będziecie potrzebować:1/2 kg
buraków czerwonych (najlepiej sprawdzone)1 litr przegotowanej
wody do zalewy2 łyżeczki
cukru3 łyżeczki
soli2-3 ziarna
ziela angielskiego na słoik6 ząbków
czosnku
Wykonanie:Myjemy i obieramy
buraki, kroimy je w grubsze plastry, ząbki
czosnku tniemy w paski.Całość składników umieszczamy w dobrze umytych słoikach, ja zmieściłem się w dwóch 750 ml.

Przygotowanie zalewy:Przegotowaną
wodę z
cukrem i
solą studzimy do temperatury pokojowej i zalewamy nasze słoiki.Do przyśpieszenia procesu kiszenia, swoje słoiki przykryłem przygotowanymi wcześniej kawałkami materiału i założyłem na nie tzw. gumkę recepturkę. Tak przygotowane słoiki odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień . Jeśli chcemy jeszcze bardziej przyśpieszyć proces kiszenia można dorzucić do naszych słoików po kromce
razowego chleba, trzeba jednak pamiętać aby wyciągnąć je po około 4 dniach.Gotowy zakwas przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce w oczekiwaniu na Wigilię.Kontynuacją tego wpisu będzie wykonanie barszczu Wigilijnego na własnym zakwasie! :)