ßßß
Składniki:- 4 duże buraki,- korzeń chrzanu (ok. 1 łyżka tartego chrzanu przypada na 1 buraka - orientacyjnie, można dostosować do własnych upodobań),- sok z cytryny,- sól, cukier,- dodatkowo: 2-3 łyżki gorącej wody.Buraki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas uzupełniamy wodę. Po ugotowaniu wylewamy wrzątek i zalewamy zimną wodą - wówczas łatwiej będzie je obrać. Zostawiamy do przestudzenia. W tym czasie obieramy korzeń chrzanu (użyłam 1/2 dużego), a następnie wkładamy do garnka z zimną wodą i zostawiamy na ok. godzinę (dzięki temu chrzan zachowa ładny, biały kolor i nie będzie suchy). Gdy buraki będą zimne, ścieramy na tarce z małymi oczkami. Po godzinie chrzan również ścieramy na tarce, lecz z najmniejszymi oczkami, najlepiej takiej do ziemniaków (do placków ziemniaczanych). Starty chrzan umieszczamy w małej miseczce, dodajemy 2-3 łyżki gorącej wody, sok z 1 cytryny oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy. Gotowy chrzan dodajemy do buraków, mieszamy, przyprawiamy do smaku. Z każdym dniem będzie mniej ostry (zatem warto nie żałować chrzanu!), a smaki będą się łączyć. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku z przykrywką lub innym pojemniku. Smacznego!