Wykonanie
Dziś
pora na gotowanie naszego tradycyjnego, Wielkanocnego barszczu białego. Zapewne każdy z Was ma swój własny, rodzinny przepis. U jednych będzie to żurek, u innych (tak jak u nas) barszcz biały. Jedni dodają do zupy
boczek, inni nie... Jedni stawiają na
białą kiełbasę, inni wolą ciemną, wędzoną... a jeszcze inni
kiełbaski mieszają. U nas tradycją jest, że do Wielkanocnej zupy dodajemy zarówno białą jak i ciemną,
wędzoną kiełbasę. A jak to jest w Waszych domach?Poniżej podaję przepis na "nasz" barszcz :)Składniki :Pęto ciemnej,
wędzonej kiełbasyKilka kawałków
białej kiełbasy (surowej)Bulion/rosół
mięsno-warzywnyZakwas do barszczu
Śmietana 18%Liść laurowyZiele angielskiePieprz czarnySólMajeranekChrzanCzosnekCebulaUgotowane
jajka1/2 łyżki zasmażki (opcjonalnie)Do dużego garnka wlewam
wodę i dodaję domowy, mocny
bulion (dziś użyłam zamrożonego). Do garnka wrzucam
kiełbaski (ciemną, jeśli jest w długim pętku, kroję na mniejsze kawałki, białą tylko nakłuwam i dodaję w całości). Następnie dodaję
przyprawy (
sól,
liście laurowe,
pieprz, ziele,
majeranek, wszystko według smaku - trzeba próbować). Jeśli
kiełbasy były tłuste, zbieram tłuszcz z powierzchni zupy tak, żeby została go rozsądna ilość.Na patelni smażę jedną
cebulę i ząbek
czosnku. Całość dodaję do zupy.Na koniec dolewam zakwas i zabielam zupę
śmietaną. Dodaję łyżkę
chrzanu (dodajcie tyle, żeby Wam smakowało, jedni lubią mało
chrzanu, inni więcej) i ewentualnie dodatkowo doprawiam całość. Jeśli zupa wyjdzie bardzo rzadka, można zagęścić ją niewielką ilością zasmażki :)Gotowy barszcz Wielkanocny podajemy z ugotowanym
jajkiem i domowym
chlebem... lub w
chlebie :DSmacznego!