ßßß
Zaczyn:50 g aktywnego zakwasu pszennego120 g mąki pszennej (typ 650)120 ml wodySkładniki :240 g zaczynu pszennego470 g mąki pszennej (typ 650)35 g otrąb pszennych10 g siemienia lnianego270 ml wody1,5 łyżeczki soliOdpowiednio wcześniej przygotuj zaczyn. Do 50 gramów aktywnego zakwasu pszennego dodawaj co 8 godzin 60 ml wody i 60 gramów mąki pszennej o typie 650 (razem 100g). Po ostatnim „dokarmianiu” zaczynu poczekaj ok. 4 godziny i już możesz zagniatać ciasto (dokarmiania mają być dwa). Nie zapomnij odłożyć 50 g zakwasu na następny wypiek.Do miski, w której będziesz robić ciasto, przesiej mąkę, wsyp otręby, siemię lniane i sól. Wlej zaczyn i stopniowo dolewaj wodę. Wyrób na gładką, sprężystą masę. Odstaw na pół godziny (przykrywając ściereczką), aby „odpoczęło”. Po tym czasie jeszcze raz zagnieć, uformuj bochenek i odłóż do wyrośnięcia w wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami formie (u mnie garnek rzymski z pokrywką). Jeśli Ci się nie spieszy, to ciasto powinno wyrastać przez 12 godzin w lodówce (przykryte pokrywką naczynia lub w woreczku foliowym, żeby nie wyschło), a potem przez godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli masz mało czasu, to odstaw w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość.Której metody nie wybierzesz, następny krok jest taki sam. Bochenek nacinasz w kilku miejscach mokrym, ostrym nożem i wstawiasz do naparowanego piekarnika, nagrzanego do 250 stopni. Po 10 minutach zmniejszasz temperaturę do 200 stopni i pieczesz jeszcze przez 40-50 minut. Potem wyjmujesz bochenek z piekarnika i sprawdzasz, czy jest dobrze wypieczony (postukany w spód wydaje głuchy dźwięk).Ostudź na kratce pod bawełnianą lub lnianą ściereczką.

Related PostsPszenny razowiec z ziarnamiChleb pszenny na piwieBułeczki na zakwasie i drożdżachChleb-chałka na zakwasie pszennymChleb pszenny ze słonecznikiem (z garnka rzymskiego)