ßßß
Zaczyn :50 g aktywnego zakwasu pszennego150 g mąki pszennej (typ 650)150 ml wodyDzień przed planowanym wypiekiem (np. wieczorem) wyjmij zakwas z lodówki, doprowadź go do temperatury pokojowej, następnie „nakarm” go 75 g mąki i „napój” 75 g wody. Dokładnie zamieszaj i odstaw na 12 godzin (również w temperaturze pokojowej). Po tym czasie (czyli dajmy na to rano) nakarm go taką samą porcją mąki i wody. Po 4-6 godzinach zaczyn jest gotowy do robienia ciasta. Pamiętaj tylko, żeby odłożyć 50 g do następnego wypieku!Składniki (na duży bochenek)*:300 g zaczynu pszennego850 g mąki pszennej (typ 650)130 ml oleju (rzepakowego)450 ml wody4 łyżeczki soli3 łyżeczki cukru3-4 łyżeczki mielonego kminkukminek do posypania chlebaotręby do wysypania formyDo dużej miski przesiej mąkę, dodaj przyprawy (sól, cukier, mielony kminek), następnie wlej zaczyn i olej. Stopniowo dolewając wodę, wyrabiaj ciasto (w zależności od wilgotności mąki może potrzebować więcej lub mniej wody niż w przepisie). Kiedy ciasto będzie jednolite i sprężyste odłóż je na pół godziny do lekko wysmarowanej olejem miski, po czym nakryj folią spożywczą, aby nie obsychało. Po tym czasie wyjmij je na kuchenny blat, rozciągnij je w kwadrat i złóż na trzy (jak list), po czym jeszcze raz na trzy (w kostkę).Umieść z powrotem w misce łączeniem do dołu. Po godzinie powtórz manewr z rozciąganiem i składaniem ciasta, które już powinno wykazywać oznaki życia i wyraźnie podrosnąć (jeśli nie podrosło, to poczekaj aż to zrobi). Uformuj bochenek.Garnek rzymski namocz przez kwadrans w letniej wodzie, wytrzyj do sucha i wysmaruj dno olejem, następnie obsyp otrębami pszennymi. W tak przygotowanym naczyniu ułóż uformowany bochenek, przykryj pokrywką i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wstaw garnek do zimnego piekarnika na najniższą szynę i ustaw temp. 250 stopni, a gdy ją osiągnie po 10 minutach zmniejsz do 200 stopni i piecz przez pół godziny (grzanie od dołu), i pół godziny bez pokrywki (grzanie od góry).Chleb jest wystarczająco wypieczony, jeśli po postukaniu w spód wydaje głuchy odgłos. Jeśli tak się nie dzieje, należy włożyć go ponownie do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jeszcze przez chwilę dopiekać.

*bochenek po upieczeniu waży około 1 , 4 kgRelated PostsFrancuski chleb codziennyChleb-chałka na zakwasie pszennymChleb pszenny z otrębami i siemieniem lnianymChleb pszenny na piwieBułeczki na zakwasie i drożdżach