Wykonanie
Dawno nie publikowałam przepisów na
chleb. Ostatnio natknęłam się na kilka artykułów dotyczących
pieczywa (głównie tego „świeżego” z supermarketów) i stwierdziłam, że powrócę do pisania o swoich bochenkach. Muszę się jednakże przyznać, że o wiele więcej frajdy jest w robieniu
chleba, niż w pisaniu o tym, jak go zrobić. Może dlatego, że mechanizm w każdym jednym jest prawie taki sam 😉Zdaję sobie sprawę z tego, że garnek rzymski jest rzadko spotykanym sprzętem w większości kuchni. Od razu więc zaznaczam, że ten
chleb można upiec w dowolnej formie (redukując ilość składników, bo mój garnek
mieści 6 litrów), albo nawet i bez niej (z braku swojej polecam notkę z „Kukbuka”). Ja jednak jestem wielbicielką tego naczynia, ponieważ oszczędza mi robienia pary w piekarniku i gwarantuje warunki maksymalnie zbliżone do tych, które są w piecu
chlebowym.
Zaczyn :50 g aktywnego zakwasu pszennego150 g
mąki pszennej (typ 650)150 ml
wodyDzień przed planowanym wypiekiem (np. wieczorem) wyjmij zakwas z lodówki, doprowadź go do temperatury pokojowej, następnie „nakarm” go 75 g
mąki i „napój” 75 g
wody. Dokładnie zamieszaj i odstaw na 12 godzin (również w temperaturze pokojowej). Po tym czasie (czyli dajmy na to rano) nakarm go taką samą porcją
mąki i
wody. Po 4-6 godzinach zaczyn jest gotowy do robienia ciasta. Pamiętaj tylko, żeby odłożyć 50 g do następnego wypieku!Składniki (na duży bochenek)*:300 g zaczynu pszennego850 g
mąki pszennej (typ 650)130 ml
oleju (rzepakowego)450 ml
wody4 łyżeczki
soli3 łyżeczki
cukru3-4 łyżeczki mielonego
kminkukminek do posypania
chlebaotręby do wysypania formyDo dużej miski przesiej
mąkę, dodaj
przyprawy (
sól,
cukier, mielony
kminek), następnie wlej zaczyn i
olej. Stopniowo dolewając
wodę, wyrabiaj ciasto (w zależności od wilgotności
mąki może potrzebować więcej lub mniej
wody niż w przepisie). Kiedy ciasto będzie jednolite i sprężyste odłóż je na pół godziny do lekko wysmarowanej
olejem miski, po czym nakryj folią spożywczą, aby nie obsychało. Po tym czasie wyjmij je na kuchenny blat, rozciągnij je w kwadrat i złóż na trzy (jak list), po czym jeszcze raz na trzy (w kostkę).Umieść z powrotem w misce łączeniem do dołu. Po godzinie powtórz manewr z rozciąganiem i składaniem ciasta, które już powinno wykazywać oznaki życia i wyraźnie podrosnąć (jeśli nie podrosło, to poczekaj aż to
zrobi). Uformuj bochenek.Garnek rzymski namocz przez kwadrans w letniej wodzie, wytrzyj do sucha i wysmaruj dno
olejem, następnie obsyp
otrębami pszennymi. W tak przygotowanym naczyniu ułóż uformowany bochenek, przykryj pokrywką i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wstaw garnek do zimnego piekarnika na najniższą szynę i ustaw temp. 250 stopni, a gdy ją osiągnie po 10 minutach zmniejsz do 200 stopni i piecz przez pół godziny (grzanie od dołu), i pół godziny bez pokrywki (grzanie od góry).
Chleb jest wystarczająco wypieczony, jeśli po postukaniu w spód wydaje głuchy odgłos. Jeśli tak się nie dzieje, należy włożyć go ponownie do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i jeszcze przez chwilę dopiekać.
*bochenek po upieczeniu waży około 1 , 4 kgRelated PostsFrancuski
chleb codzienny
Chleb-
chałka na zakwasie pszennym
Chleb pszenny z
otrębami i
siemieniem lnianymChleb pszenny na
piwieBułeczki na zakwasie i drożdżach