Wykonanie
Chlebek pszenno-owsiany własnej roboty, trzyma się świeżo przez cały tydzień i ma w sobie wartościową treść. Zawartość
płatków owsianych, które są kopalnią witamin i minerałów,
siemienia lnianego... Ach... Można do ciasta dorzucić także
orzechy,
ziarno słonecznika, czy
soję.
Składniki0,5 kilograma
mąki pszennej1,5 szklanki
płatków owsianych4 łyżki
siemienia lnianego4 łyżki
otrąb owsianych1 łyżka
cukru150 ml zakwasuokoło 200 ml
wody (lub tyle, ile potrzeba do zarobienia ciasta)3 dag
drożdżyłyżeczka
soli2 łyżki
olejuPrzygotowanieMieszamy sypkie składniki. Robimy dołek, wkruszamy
drożdże, polewamy ciepłą
wodą i posypujemy
cukrem. Kiedy na powierzchni
zrobi się pianka (znak, że
drożdże pracują), dodajemy ciepły zakwas,
olej, resztę
wody i wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie odstawać od ręki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (około godziny). Po tym czasie formujemy bochenek tak, by umieścić go w formie (formę wykładamy podwójnie papierem - zakwas niszczy blaszane formy). W formie ciasto
chlebowe rośnie jeszcze około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika mokrą dłonią gładzimy wierzch ciasta, by uzyskać efekt chrupiącej skórki. Wierzch można posypać
płatkami owsianymi.
Potem wstawiamy do gorącego piekarnika o temperaturze około 190 stopni C. Po dwudziestu minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni C. i pieczemy około 30-40 minut.Na bazie tego przepisu można dodawać ulubione ziarno,
otręby, czy
bakalie. Pochwal się jakich dodatków używasz, by innych zachęcić do pieczenia
chleba, jak w starej piosence:Mało nas, mało nas do pieczenia
chlebaChodź do nas! Chodź do nas! Ciebie tu potrzeba!