Składniki:- 3/4 szkl. otrębów owsianych- 3/4 szkl. płatków owsianych- 3/4 szkl. ziaren słonecznika lub dyni- 3/4 szkl. siemienia lnianego- 1kg. mąki do pieczenia chleba*- 1/3 op. drożdzy- 1l. przegotowanej letniej wody- 1 łyżeczka cukru- 1 łyżeczka soliWykonanie:Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. wody, dodając odrobinę cukru. Odstawić by podrosły. Do miski wsypać otręby, płatki, ziarna, siemię lniane; wymieszać. Dodać mąkę, wodę. Całość dobrze wymieszać, na końcu dolewając rozrobione drożdże. Przełożyć do dwóch keksówek wysypanych mąką i odstawić do wyrośnięcia na 40 min. Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1h 15min w temp. 200st.C.Smacznego!* ja używam pszenno razową