Wykonanie
Dziś chcę Wam zaprezentować mój przepis na przepyszny chlebek.
Powiem szczerze pierwszy z wypieków się nie udał, ale ten wyszedł cudownie!!!! Polecam!!!
Ja swój zakwas dostałam od znajomej wraz z tym przepisem. Natomiast jeśli nie macie nikogo kto piecze chlebek na zakwasie to musicie zrobić go sami. A jak? To już Wam poniżej napiszę:)Zakwas:3 szklanki
mąki żytniej żurkowej3 szklanki przegotowanej zimnej
wodyPrzez 6 dni codziennie do glinianego lub szklanego garnka( niemetalowego) wsypujemy pół szklanki
mąki i wlewamy pół szklanki przegotowanej chłodnej/letniej
wody. Po ostatnim wymieszaniu, odstawiamy na 12-24 godzin.Nie zużyjemy całego zakwasu – resztę zachowujemy i powtarzając proces – po dwóch ,
trzech dniach możemy ponownie piec
chleb.Ja proponuję jak już zaczniecie wyrabiać ciasto odłożyć sobie garść zakwasu na następny chlebek :)
A teraz co będzie potrzebne do pieczenia
chlebka:1 szklanka
mąki na żurek3 szklanki
wody1 kg
mąki tortowej1/2 kostki
drożdży3 płaskie łyżeczki
soli3 łyżki
płatków owsianych1 szklanka
otrębów1 szklanka ziaren (
siemię lniane)Przypominam, że swój przepis i sposób przygotowania podaję już z gotowym zakwasem.Do zakwasu dodać 1 szklankę
wody i 1 szklankę
mąki na żurek. Można odstawić na parę godzin. Ja odstawiłam na około 3 godziny.
Następnie do tego dodać 1 kg
mąki tortowej, 2 szklanki
wody, niecałe 1/2 kostki
drożdży (rozpuścić w ciepłej wodzie), oraz 3 płaskie łyżeczki
soli,
płatki owsiane 3 łyżki, 1 szklankę
otrębów i 1 szklankę ziaren. Składniki wyrobić i odłożyć garść na nowy zakwas. Ciasto pamiętajcie, aby wyrabiać co najmniej 20 minut.Ciasto włożyć do foremek wcześniej wysmarowanych tłuszczem i obsypanych
mąką. Ciasto nakryć ścierką do wyrośnięcia.
Wyrośnięty
chleb włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny i 20 minut. Aby skórka nie była taka twarda
skropcie podczas pieczenia
wodą pod sam koniec.
SMACZNEGO!!!