Wykonanie
To druga wersja
chleba staropolskiego, jaką proponuję. Czas przygotowania
chleba jest dosyć krótki, pomijam etap kilkugodzinnego oczekiwania na wyrośniecie ciasta. Ten przepis powstał przypadkowo, ponieważ nie miałam czasu na wyrabianie (stąd marmurek;) i wyrastanie ciasta. Skoro udał mi się ten ekspresowy
chleb, to dzielę się przepisem.
Składniki:Zaczyn150 g
mąki pszennej150 ml ciepłej
wody6 g
drożdży lub 3 g suchych
drożdżyPrzygotowanie:Wymieszać składniki zaczynu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.Ciasto właściwe:100 g
mąki pszennej300 g zakwasu żytniego1 łyżka
oleju1,5 łyżeczki
soliotręby owsiane do posypania
chlebaPrzygotowanie:Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto mieszać tak jak ciasto na muffiny, krótko, tak aby pozostały grudki
mąki pszennej.Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej
olejem i posypanej
otrębami.Wierzch ciasta polać łyżką
wody i pokropić
olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać
otrębami.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Po 1/2 godziny ciasto lekko wyrośnie.Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na nagrzanie do 190 stopni.Gdy piekarnik nagrzeje się do 190 stopni, ścianki piekarnika spryskać
wodą i naciąć
chleb wzdłuż
ostrym nożem.Piec jeszcze 35 minut.10 minut przed końcem pieczenia wyjąć
chleb z foremki i dopiekać bez niej.Po upieczeniu zawinąć
chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.Smacznego