ßßß

Składniki:Zaczyn150 g mąki pszennej150 ml ciepłej wody6 g drożdży lub 3 g suchych drożdżyPrzygotowanie:Wymieszać składniki zaczynu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.Ciasto właściwe:100 g mąki pszennej300 g zakwasu żytniego1 łyżka oleju1,5 łyżeczki soliotręby owsiane do posypania chlebaPrzygotowanie:Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto mieszać tak jak ciasto na muffiny, krótko, tak aby pozostały grudki mąki pszennej.Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać otrębami.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.Po 1/2 godziny ciasto lekko wyrośnie.Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na nagrzanie do 190 stopni.Gdy piekarnik nagrzeje się do 190 stopni, ścianki piekarnika spryskać wodą i naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem.Piec jeszcze 35 minut.10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.Smacznego