Wykonanie
Po raz pierwszy upiekłam domowy
chleb kilka lat temu. Był to
chleb z ziarnami.Okazało się, że jego wykonanie nie jest bardzo trudne, aczkolwiek wymaga wielu prób i błędów:). Zaczęłam prawdopodobnie od wersji najprostszej -
chleba drożdżowego, ale było warto -
chleb ten smakuje na prawdę wyśmienicie:) Dlatego dzisiaj wracam do tego przepisu i zachęcam do jego wypróbowania:)
Chleb z ziarnami jest o tyle prosty w przygotowaniu, że nie wymaga zagniatania i długiego oczekiwania. Po wymieszaniu składników czekamy ok. 1 godzinę, aż nasz
chleb ładnie wyrośnie,
potem pieczemy go przez kolejną godzinę w piekarniku. I gotowe!Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (2 bochenki):500 g
mąki pszennej50 g
otrąb owsianych lub pszennych50 g
ziaren słonecznika50 g
siemienia lnianego50 g
płatków owsianych2 łyżeczki
soli50 g świeżych
drożdży (lub 2
torebki suchych po 7 g)500 ml ciepłej
wody (temp. ok. 40 stopni)1 łyżeczka
cukruPrzygotowanie:Przygotować 2 miski: dużą i małą.W dużej wymieszać razem
mąkę,
otręby,
słonecznik,
siemię lniane,
płatki owsiane i
sól.W małej -
drożdże z
cukrem i
wodą. Odstawić na kilka minut.Po tym czasie dodać rozczyn
drożdżowy do
mąki z ziarnami i wymieszać (można ręcznie, można z pomocą robota kuchennego z odpowiednią końcówką).Ciasto przełożyć do foremek (ja użyłam silikonowych keksówek, więc nie natłuszczałam foremek. Jeśli używacie innych, należy je posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą).Odstawić na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłe miejsce).Wstawić do zimnego piekarnika, a następnie nastawić temperaturę 200 stopni. Piec przez 1 godzinę.Smacznego!