ßßß
Ne ma to jak domowy, chrupiący i świeży chleb ! Dlatego dziś polecam Wam pyszny i prosty drożdżowy chleb owsiany, który poleca się do kanapek na śniadanie i na kolację. Dzięki płatkom owsianym jest wilgotny i zawiera sporo błonnika. A teraz koniec gadania i bierzemy się do roboty.
Czas przygotowania: 180 minutProporcje na 2 keksówki o wymiarach 13 x 23 cmSkładniki:140 g płatków owsianych470 g gorącej wody160 ml letniego mleka2 łyżki oleju1 łyżka cukru2 łyżeczki soli morskiej500 g mąki pszennej10 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki cukru3 łyżki płatków owsianych do posypania2 łyżki siemienia lnianego do posypaniatłuszcz do smarowania foremekotręby do posypania
Wykonanie:Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia.W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią owsiankę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką lub rękoma, formy przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Keksówki powinny wypełnić się ciastem, aż do samego rantu.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, chlebki delikatnie malujemy wodą i posypujemy płatkami i siemieniem. Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.