ßßß Cookit - przepis na Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje:
400 ml mleka
50 ml wody
200 ml śmietanki kremówki 30% (płynnej z kartonika)*
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
100 g gorzkiej czekolady
* możliwa jest też wersja "light" - zamiast śmietanki kremówki dajemy więcej mleka.
Przygotowanie
Do rondelka wlać mleko, wodę i śmietankę kremówkę, dodać cukier z wanilią i mieszając podgrzać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kosteczce czekoladę cały czas energicznie mieszając. Zagotować i jeszcze chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i przez chwilę miksować mikserem jeśli czekolada nie jest jeszcze gładka i kremowa.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/czekolada_na_goraco/przepis.html