Wykonanie
Chociaż lato dawno się skończyło to jednak nie ma powodu, żeby maszynę do
lodów chować w kat. Ja niedawno swoją odświeżyłam i zrobiłam
lody czekoladowe. Przepyszne, intensywne, po prostu wspaniałe. Z tego oto genialnego przepisu .
Składniki:300 ml
śmietany kremówki300 ml
mleka4
żółtka90 g
cukru*100 g dobrej jakości
gorzkiej czekolady60 g dobrej jakości
mlecznej czekolady1 łyżka ekstraktu z
waniliiW garnuszku z grubym dnem wymieszać
śmietanę kremówkę,
mleko,
cukier. Podgrzać, do rozpuszczenia się
cukru, mieszając, zdjąć z palnika (nie gotować).
Żółtka ubić mikserem do białości (mikserem z końcówką do ubijania
białek). Wlać do garnuszka z
mlekiem wymieszać i podgrzewać, do zgęstnienia. Nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy). Zdjąć z palnika, dolać ekstraktu z
wanilii, wrzucić połamaną na kostki
czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Jeśli
czekolada nie będzie się chciała dobrze połączyć z resztą
mleka, można zmiksować blenderem (ja tak zrobiłam).Masę ochłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez noc (może bardzo zgęstnieć). Przelać do maszyny do
lodów, dalej postępować wg instrukcji maszyny do
lodów.Masa czekoladowa przed włożeniem do maszyny jest gęsta, musowa, więc można również ją przełożyć do plastikowego kontenera do zamrażarki i zamrozić, bez użycia maszyny do
lodów. Co pewnien czas trzeba jednak mieszaninę
lodową miksować, by ograniczyć powstawanie kryształków
lodu.Smacznego :)