Wykonanie
Już od dawna zabierałam się za te
lody, ale nigdy nie miałam wystarczająco dużo miejsca w zamrażarce na kontener od maszyny ;). No, ale w końcu! Warto było czekać, bo domowe
lody czekoladowe są niesamowite; nie powinny nawet leżeć na jednej półce w zamrażarce obok kupnych, bo są o klasę lub dwie lepsze :-). Aksamitne, gęste, no i przede wszystkim mocno
czekoladowe, bez sztucznych dodatków czy
kakao ... Polecam! (
lody smakują również moim dzieciom: wymieszałam w nich
czekoladę mleczną, nic nie narzekały ;).Składniki na około 700 ml
lodów:300 ml
śmietany kremówki300 ml
mleka4
żółtka90 g
cukru*100 g dobrej jakości
gorzkiej czekolady60 g dobrej jakości
mlecznej czekolady1 łyżka ekstraktu z
waniliiW garnuszku z grubym dnem wymieszać
śmietanę kremówkę,
mleko,
cukier. Podgrzać, do rozpuszczenia się
cukru, mieszając, zdjąć z palnika (nie gotować).
Żółtka ubić mikserem do białości (mikserem z końcówką do ubijania
białek). Wlać do garnuszka z
mlekiem wymieszać i podgrzewać, do zgęstnienia. Nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy). Zdjąć z palnika, dolać ekstraktu z
wanilii, wrzucić połamaną na kostki
czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Jeśli
czekolada nie będzie się chciała dobrze połączyć z resztą
mleka, można zmiksować blenderem (ja tak zrobiłam).Masę ochłodzić do temperatury lodówkowej, najlepiej przez noc (może bardzo zgęstnieć). Przelać do maszyny do
lodów, dalej postępować wg instrukcji Waszej maszyny do
lodów.Masa czekoladowa przed włożeniem do maszyny jest gęsta, musowa, więc można również ją przełożyć do plastikowego kontenera do zamrażarki i zamrozić, bez użycia maszyny do
lodów. Co pewnien czas trzeba jednak mieszaninę
lodową miksować, by ograniczyć powstawanie kryształków
lodu.Smacznego :)*
cukru można dodać mniej, w zależności od słodkości
czekolady, której użyjecie; zasada jest jedna: mieszania przed zamrożeniem powinna być słodsza, ponieważ
lody z niej wyjdą już mniej słodkie