Wykonanie
Lody bardzo
czekoladowe. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, Mąż stwierdził, że to najlepsze
lody czekoladowe jakie kiedykolwiek jadł. Ja również podpisuję się pod jego słowami. Nie ma to jak domowe
lody.Dla takiego wielbiciela
lodów i
czekolady jak ja, to najlepsze połączenie ;)
Lody CzekoladoweSkładniki:300 ml
śmietany kremówki300 ml
mleka4
żółtka90 g
cukru100 g
gorzkiej czekolady (minimum 70%
kakao)60 g
mlecznej czekolady1 łyżka ekstraktu z
waniliiW rondelku wymieszaj
śmietanę,
mleko i
cukier. Podgrzewaj mieszając, aż
cukier się rozpuści (nie gotuj). Zdejmij z ognia.
Żółtka utrzyj mikserem do białości. Dodaj do rondelka z
mlekiem, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć, ale nie można doprowadzić do zagotowania, bo
jajka się zetną i dojdzie do zważenia.
Zdejmij z palnika. Dodaj ekstrakt z
wanilii i połamaną
czekoladę. Wymieszaj dokładnie, żeby
czekolada się całkowicie rozpuściła. Ostudź, schłódź w lodówce (najlepiej przez noc), przelej do maszyny do
lodów i postępuj według jej instrukcji.Jeśli nie masz maszyny (jak ja), przelej schłodzoną masę do plastikowego pudełka i włóż do zamrażarki. Mieszaj kilka
razy w godzinnych odstępach, żeby nie było kryształków
lodu.
* Polecam użyć z dobrą jakościowo
czekoladę, ponieważ odgrywa ona ważną rolę, nadając
lodom smak.SMACZNEGO!
źródło:
Lody Czekoladowe