ßßß
Lody CzekoladoweSkładniki:300 ml śmietany kremówki300 ml mleka4 żółtka90 g cukru100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)60 g mlecznej czekolady1 łyżka ekstraktu z waniliiW rondelku wymieszaj śmietanę, mleko i cukier. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści (nie gotuj). Zdejmij z ognia.
Żółtka utrzyj mikserem do białości. Dodaj do rondelka z mlekiem, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć, ale nie można doprowadzić do zagotowania, bo jajka się zetną i dojdzie do zważenia.
Zdejmij z palnika. Dodaj ekstrakt z wanilii i połamaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, żeby czekolada się całkowicie rozpuściła. Ostudź, schłódź w lodówce (najlepiej przez noc), przelej do maszyny do lodów i postępuj według jej instrukcji.Jeśli nie masz maszyny (jak ja), przelej schłodzoną masę do plastikowego pudełka i włóż do zamrażarki. Mieszaj kilka razy w godzinnych odstępach, żeby nie było kryształków lodu.
* Polecam użyć z dobrą jakościowo czekoladę, ponieważ odgrywa ona ważną rolę, nadając lodom smak.SMACZNEGO!
źródło: Lody Czekoladowe