Wykonanie
Kiedy jeść
lody jak nie latem? Niestety pogoda dosyć kapryśna, zapowiadają upał a jest zimno, zapowiadają chłód a robi się skwar. Ciężko utrafić, a oczywiście załamania pogody wypadają przeważnie w weekendy. Czas można sobie osłodzić domowymi
lodami.

350ml
śmietanki 30%300ml
mlekatabliczka dobrej
mlecznej czekolady3-4 łyżki
cukruew 2
żółtkaMleko i
śmietankę zagotować z
cukrem i od razu po zagotowaniu zdjęć z ognia. Kiedy przestygnie zmiksować (można tutaj dodać dwa rozkłócone
żółtka) i dodać 2/3 startej na wiórki tabliczki
czekolady. Wstawić do zamrażalnika i co 2h wyjmować i miksować na gładką masę. Czynność powtórzyć 3-4
razy. Przy ostatnim miksowaniu dodać resztę
czekolady. Kombinacji
smakowych jest mnóstwo,
będę sukcesywnie próbować.