ßßß Cookit - przepis na Ciasteczkowa tapioka na dwa sposoby!

Ciasteczkowa tapioka na dwa sposoby!

nazwa

Wykonanie

Tapioka? Do tej pory jadłam ją niewiele razy. Na blogu zaprezentowałam ją w wersji kokosowej i brzoskwiniowej . Po długiej przerwie uznałam, że czas kontynuować związane z nią eksperymenty. Problem z tapioką jest taki, że aby stworzyć z niej smaczne danie, trzeba postawić na dodatki - w nich kryje się sukces. Same kuleczki nie mają żadnego smaku, więc trzeba zadbać, by oprawa zawładnęła kubkami smakowymi próbujących. Tym razem udało mi się stworzyć wersję, która przypomina mi niejako ciasteczka - stąd też nazwa. A skąd te skojarzenia, skoro w miseczce ani śladu ciasteczek? Powiem Wam - ciasteczka odchodzą na bok, kiedy połączy się smak wanilii, kakao i daktyli ! Daktyle, które mają karmelowy posmak, idealnie komponują się z pozostałymi składnikami, tworząc danie, które zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości . Chyba najlepszym dowodem na to, jak zasmakowało mi to wydanie tapioki, będzie fakt, iż powtórzyłam je kilkukrotnie, elastycznie dostosowując się do zasobu składników, jakim operowałam. Dlatego też prezentuję przepis na dwie wersje tego dania - obydwie zbliżone smakiem, obydwie przepyszne.
/1 duża porcja lub 3 deserowe/
-50g tapioki
- 275ml mleka*
- 100ml wrzątku
- 1 łyżka budyniu waniliowego**
- 3 daktyle
- 1 łyżka naturalnego kakao
- 1 łyżka miodu
Tapiokę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na taki sam czas, co tapiokę. Po upływie tego czasu zaczynamy gotować tapiokę na średnim ogniu, dolewając 200ml mleka. W pozostałych 50ml mieszamy budynie. Daktyle miksujemy na pastę. Gotujemy tapiokę około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pastę daktylową i kakao, dokładnie mieszamy. Na sam koniec dolewamy mleko wymieszane z budyniem. Mieszamy, trzymamy na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty. Przelewamy tapiokę do miseczki lub pucharków. Podajemy od razu lub odstawiamy na noc do lodówki - w obu wersjach smakuje bardzo dobrze. Danie można podawać solo, opcjonalnie polecam dodatek bakalii lub twarożku. Na zdjęciu - daktyle.
*w wersji wegańskiej mleko roślinne: polecam migdałowe
**dla chorych na celiakię: upewnijcie się, czy budyń jest bezglutenowy
***jeżeli nie macie akurat daktyli, polecam drugą wersję, także wypróbowaną: zamiast daktyli dodajecie łyżeczkę budyniu toffi (i razem z budyniem waniliowym łączycie najpierw z zimnym mlekiem, a potem tapioką), a jako substancji słodzącej używacie łyżki miodu, cukru trzcinowego lub innego zamiennika w podobnych proporcjach.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/02/ciasteczkowa-tapioka-na-dwa-sposoby.html