Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Od jakiegoś czasu zawsze mam w lodówce ugotowaną
kaszę, jako, że kupiłam też
dynię, od zaprzyjaźnionej Pani na naszym ryneczku. Mój mały synek jak tylko ją zobaczył, gdy leżakowała na przedpokoju , zaczął się na nią wspinać i podgryzać, pęd ( ? ) nie wiem jak się to fachowo nazywa. Fabiankowi sprawiła sporo radości. Dziś
dynię pokroiłam i wraz z
kaszą ugotowałam na śniadanie.
Słodyczy dodały
daktyle a aromatu
cukier, mój domowy,z prawdziwą
wanilią, swoją
drogą muszę dodać dla Was przepis, kupowanie
cukru z
wanilią jest bardzo nieekonomiczne.
Składniki na dwie porcje :1/2 woreczka ugotowanej
kaszy jaglanej ( 50 g suchej)250 g dyni100 ml
mleka + 80 ml ( 1/3 szklanki)200 ml
wody10
daktyli + kilka do dekoracji1 łyżka
cukru z
wanilią1 łyżka budyniu
waniliowegoPrzygotowanie:
Dynię umyć , obrać i drobno pokroić.Zalać
wodą,
mlekiem dodać
kaszę i resztę składników ( prócz budyniu i 1/3 szklanki
mleka).Gotować aż
dynia zmięknie po czym zmiksować.
Budyń rozrobić w
mleku i wlać do dyni. Gotować do zgęstnienia i podawać, udekorowane
daktylamia tu mój synek z dopiero co zauważoną
dyniąPowiązane notki:Pyszne placki z dyni
Dyniowy budyń waniliowy ze słodkimi gwiazdkami i
serkiem wiejskimWaniliowa słodka zupa dyniowa z
rodzynkamiPure z pieczonej dyni na zimęRozgrzewająca jesienna zupa z dyni Konkurs
Winiary