ßßß Cookit - przepis na BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI.

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI.

nazwa

Wykonanie

Wczoraj stało się coś strasznego, robiłam porządki w komentarzach do postów, odpowiadałam na zaległe i... tak posprzątałam, że usunęłam wszystkie Wasze komentarze. Cała dwuletnia historia kontaktów z Wami czytelnikami została przeze mnie wyczyszczona. Nie da się tego przywrócić niestety. Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, trzeba robić swoje dalej.
Dzisiaj proponuję coś pysznego i zdrowego, budyń z kaszy jaglanej. Jaglankę bardzo lubię, słyszałam o tym, że można z niej zrobić budyń. Dzisiaj tę wiedzę przerodziłam w czyn i powstał pyszny budyń z karmelizowanymi jabłkami. Bardzo nam z Lubym smakowało, powtórzymy na pewno z innymi owocami.
Składniki dla 2 osób:
Budyń:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
szklanka wody
szklanka mleka
2 łyżeczki cukru trzcinowego/cukru waniliowego
Karmelizowane jabłka:
2 jabłka
łyżka masła
3 łyżki cukru trzcinowego
garść rodzynek
cynamon
Kaszę przelewamy wrzątkiem, dzięki temu nie będzie ona gorzkawa po ugotowaniu. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy kaszę, gotujemy tak długo aż kasza się ugotuje i wciągnie całą wodę.
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je na kawałki i podsmażamy na patelni, dodając masło i cukier. Mieszamy jabłka, dodajemy rodzynki i przyprawiamy cynamonem, podsmażamy jakiś czas. Jabłka puszczą sok, cukier zbrązowieje i powstanie słodki syrop.
Gdy kasza się ugotuje wlewamy do niej mleko, dodajemy cukier i miksujemy całość blenderem do uzyskania jednolitej masy. Podajemy razem z jabłkami.
Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2015/02/budyn-z-kaszy-jaglanej-z.html