Wykonanie
Do
kaszy jaglanej długo się zbierałam... Na śniadanie głównie jem owsiankę i mi to pasuje, ale raz na jakiś czas przyda się odmiana.
Kasza w smaku jest inna, trochę dłużej też zajmuje jej przygotowanie. Jest za to równie zdrowa i sycąca.A z karmelizowanymi
jabłkami ... :)
Składniki :* 1/3 szklanki
kaszy jaglanej,* 1 szklanka
mleka,* 1
jabłko, obrane i pokrojone na 8 części,* 2 łyżki
masła,* 1 łyżka
cukru,
Przygotowanie :
Kaszę wsyp na sitko przepłucz zimn ą wod ą i przelej wrzątkiem aby straciła gorycz.Przełóż do garnka i chwilkę pra ż , zalej
mlekiem ( możesz zastąpić
wodą ), zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut (
kasza powinna być miękka ), nie mieszaj w trakcie gotowania.W
między czasie...Na małej patelni roztop
masło i
cukier. Dodaj kawałki
jabłek i smaż powoli przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć a
jabłka lekko się zrumienić.Gotową
kaszę przełóż do miseczki, na wierzch ułóż
jabłka, polej sosem.Smacznego!* do
jabłek możesz dodać szczyptę
cynamonu :)