ßßß
Do kaszy jaglanej długo się zbierałam... Na śniadanie głównie jem owsiankę i mi to pasuje, ale raz na jakiś czas przyda się odmiana.Kasza w smaku jest inna, trochę dłużej też zajmuje jej przygotowanie. Jest za to równie zdrowa i sycąca.A z karmelizowanymi jabłkami ... :)
Składniki :* 1/3 szklanki kaszy jaglanej,* 1 szklanka mleka,* 1 jabłko, obrane i pokrojone na 8 części,* 2 łyżki masła,* 1 łyżka cukru,
Przygotowanie :Kaszę wsyp na sitko przepłucz zimn ą wod ą i przelej wrzątkiem aby straciła gorycz.Przełóż do garnka i chwilkę pra ż , zalej mlekiem ( możesz zastąpić wodą ), zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut ( kasza powinna być miękka ), nie mieszaj w trakcie gotowania.W między czasie...Na małej patelni roztop masło i cukier. Dodaj kawałki jabłek i smaż powoli przez kilka minut. Sos powinien zgęstnieć a jabłka lekko się zrumienić.Gotową kaszę przełóż do miseczki, na wierzch ułóż jabłka, polej sosem.Smacznego!* do jabłek możesz dodać szczyptę cynamonu :)