Wykonanie
Kasza ze
śliwkami to obowiązkowe danie na
stole Wigilijnym w moim domu. Jednak oprócz Wigilii często robimy tą potrawę w czasie Wielkiego Postu .
Kasza jaglana jest lekkostrawna, doskonale wpływa na skórę i stawy, a
suszone śliwki są bogate w błonnik.Taką
kaszę od zawsze jadam z
mlekiem, za wyjątkiem właśnie Wigilii, kiedy nie mieszam już
mleka z tyloma przeróżnymi daniami, gdyż mogłoby to grozić katastrofą żołądkową. Dla Was dodatek
mleka nie jest konieczny, ja po prostu tak lubię.
Składniki:400 g
kaszy jaglanej Kupiec - link300 g
śliwek dużych bezpestkowych2 litry
wodycukier do smaku
mlekoKaszę jaglaną przepłukać.
Wodę zagotować ze
śliwkami, dodać
kaszę i gotować, aż
kasza będzie miękka. Dosłodzić do smaku. Można w miskę, z gotową do podania
kaszą wlać trochę zimnego
mleka i spożywać.