ßßß Cookit - przepis na Śliwki do ciasta na zimę

Śliwki do ciasta na zimę

nazwa

Składniki

Wykonanie

Śliwki do ciasta robię podobnie jak truskawki czy jagody . To taki rodzinny zwyczaj na zamknięcie za szkłem troszkę owoców, które potrzebujemy w zimie m.in. do ciasta, deserów czy koktajli. Te śliwki idealnie pasują np. do tego ciasta. Polecam, nie ma przy tym dużo wysiłku a efekt murowany.
Składniki:
- śliwki
- cukier
- woda
Przepis.
Śliwki umyć, przekroić i usunąć pestki. Do czystych i wyparzonych słoików wrzucać połówki śliwek (mają zapełnić cały słoik), wsypać 3-4 łyżki cukru, wlać 1 łyżkę wody. Zakręcić, pasteryzować ok. 20 min. Wystudzić.
Smacznego.
źródło: własne
Źródło:http://dosismakolyki.blogspot.com/2013/08/sliwki-do-ciasta-na-zime.html