Wykonanie
Jedyny kompot który tak naprawdę lubimy .Idealnie gasi pragnienie w upalne dni. W tych roku zrobiłam, aż 20 litrowych słoiczków którymi będziemy się delektować zimą i jesienią;) Kompot nie jest ani słodki ani kwaśny, dla nas taki w sam raz. Spróbujcie bo warto;)
Składniki:
Śliwki Mirabelki czerwone
cukierwodaWykonanie:
Śliwki wymyć, poodrywać ogonki. Słoiki napełnić
śliwkami do wysokości "szyjki". Następnie zasypać je
cukrem (
daje po 2-3 łyżki
cukru na litrowy słoik) i odstawić na 2 godzinki do puszczenia soku. Kolejno słoiki zalać zimną przegotowaną
wodą, zakręcić i zapasteryzować. Przed podaniem kompot przelać do garnka, zagotować, w razie potrzeby dodać
wody i dosłodzić. Wybornie smakuje pomieszany z kompotem z
czerwonej porzeczki.