ßßß Cookit - przepis na Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym

Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Dziś wpadłam na pomysł upieczenia czegoś kakaowego. W mojej kuchni dawno nie gościła czekolada. Powstały więc bułeczki, które okazały się hitem , smakowały każdemu, nawet tym którzy za ciastami nie przepadają. Te ciasteczka nie są banalne. Wyraźnie czuć w nich kakao, które łagodnieje dzięki dodatkowi masła i żurawiny. Na stole zauważyłam też wiórki czekolady, dodałam do masy kilka łyżek. Ciasto powstaje ekspresowo, wystarczy tylko wymieszać składniki i od razu rozkładać na blaszce. Sos kajmakowy to mieszanka miodu i kajmaku z dodatkiem kakao. Spróbujcie, a będziecie je robić często!
Składniki:
11-12 sztuk:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej np. poznańskiej
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki cukru
50 g masła
50 g suszonej żurawiny
3 łyżki startej czekolady
2 łyżki kakao ( 30 g )
1 jajo
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
sos:
3 łyżki kajmaku ( u mnie z kakao)
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Piekarnik ustawić na 210 stopni. Góra dół.
Wymieszać sypkie składniki.
Dodać masło i rozkruszyć je palcami.
Wlać jogurt , wbić jajo, dodać żurawinę i wymieszać ciasto.
Podzielić je na 11-12 części i formować okrągłe bułeczki.
Układać na papierze i piec 15 minut.
Gorące posypać cukrem pudrem i polać sosem ( lub odwrotnie jeśli chcemy aby bułeczki były bardziej nasączone mieszanką).
sos:
Składniki wystarczy podgrzać – aby były płynne i wymieszać.
Smacznego!
Bułeczki najlepsze są w dniu pieczenia i dzień po.
Powiązane notki:
Szybkie Bułeczki na proszku razowe z melasą i rodzynkami – jak piernik
Szybkie bułeczki z dynią
Szybkie Bułeczki Razowe z bananem i migdałami (w 15 minut ) Wegańskie
Szybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/11/03/szybkie-buleczki-czekoladowe-z-zurawina-i-sosem-kajmakowym