Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Dziś wpadłam na pomysł upieczenia czegoś
kakaowego. W mojej kuchni dawno nie gościła
czekolada. Powstały więc bułeczki, które okazały się
hitem , smakowały każdemu, nawet tym którzy za ciastami nie przepadają. Te
ciasteczka nie są
banalne. Wyraźnie czuć w nich
kakao, które łagodnieje dzięki dodatkowi
masła i
żurawiny. Na
stole zauważyłam też wiórki
czekolady, dodałam do masy kilka łyżek. Ciasto powstaje ekspresowo, wystarczy tylko wymieszać składniki i od razu rozkładać na blaszce. Sos kajmakowy to mieszanka
miodu i kajmaku z dodatkiem
kakao. Spróbujcie, a będziecie je robić często!
Składniki:11-12 sztuk:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej np. poznańskiej1 szklanka
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
cukru50 g
masła50 g
suszonej żurawiny3 łyżki startej
czekolady2 łyżki
kakao ( 30 g )1
jajo1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
solisos:3 łyżki kajmaku ( u mnie z
kakao)2 łyżki
mioduPrzygotowanie:Piekarnik ustawić na 210 stopni. Góra dół.Wymieszać sypkie składniki.Dodać
masło i rozkruszyć je palcami.Wlać
jogurt , wbić
jajo, dodać
żurawinę i wymieszać ciasto.Podzielić je na 11-12 części i formować okrągłe bułeczki.Układać na papierze i piec 15 minut.Gorące posypać
cukrem pudrem i polać sosem ( lub odwrotnie jeśli chcemy aby bułeczki były bardziej nasączone mieszanką).sos:Składniki wystarczy podgrzać – aby były płynne i wymieszać.Smacznego!Bułeczki najlepsze są w dniu pieczenia i dzień po.Powiązane notki:Szybkie Bułeczki na proszku
razowe z melasą i
rodzynkami – jak piernikSzybkie bułeczki z
dyniąSzybkie Bułeczki
Razowe z
bananem i
migdałami (w 15 minut ) WegańskieSzybkie pełnoziarniste bułeczki / muffinki z granolą ( fotoprzepis)