Wykonanie
Taki oto piracki torcik gościł dosyć już dawno na urodzinach mojego Bąbla. W środku jest ciasto
czekoladowe a na zewnątrz
bita śmietana z
wanilią i
mascarpone, obsypana wiórkami kokosowymi.250g miękkiego
masła320g
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii4
jajka370g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli50g
kakao1 szklanka
jogurtu naturalnegoZmiksować, na dużych obrotach,
masło,
cukier i ekstrakt
waniliowy na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym
jajku i cały czas miksować. W drugiej miseczce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
kakao. Stopniowo dodawać sypkie składniki do masy i cały czas miksować, teraz już na wolnych obrotach, na koniec wymieszać z
jogurtem. Przełożyć do wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) i piec przez około 40-50 minut w 160 stopniach, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto przecięłam na trzy blaty (nitką dentystyczną - sprawdza się rewelacyjnie kiedy nie ma się albo wyczucia albo specjalistycznego sprzętu) i przełożyłam kremem z
bitej śmietany,
mascarpone i ziarenek
wanilii.