Wykonanie
Zapraszam na
czekoladowe ciasto z
suszonymi figami. Ciasto z
suszonymi figami jest mocno wilgotne i pyszne. Uwielbiam
figi i świeże i te suszone. Dzisiejszy przepis na ciasto z
figami powstał przy użyciu suszonych fig, które namoczyłam w korzennym kompocie z dodatkiem
rumu. Ciasto z
figami piekę często i za każdym razem inne. Piekłam ciasto
figowe z dodatkiem
cukinii. Ciasto z
figami i
czekoladą przytrafiło mi się na początku stycznia zeszłego roku. Do kruchego ciasta dodałam
dżem figowy .
Tym razem postanowiłam upiec
czekoladowe ciasto z
figami. Jest to ciasto na bazie
jogurtu i
masła i bardzo łatwe w pieczeniu. Mam słabość do wypieków na
maśle ale z powodzeniem możecie je zastąpić
olejem. Jest to idealne ciasto na niedzielę. Cóż więcej potrzeba oprócz kawałka pysznego ciasta…Filiżankę świeżo zaparzonego
espresso oczywiście!
Składniki: na podłużną foremkę 28 cm x 12 cm250 g
pszennej mąki180 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej¼ łyżeczki
soli40 g
kakao1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu2
jajka250 ml
jogurtu125 g
masła, rozpuszczonego200 g suszonych fig200 ml korzennego kompotu1 łyżka
rumuporcja ganache1 łyżeczka złotej posypki
Figi zalać kompotem wymieszanym z
rumem. Odstawić na godzinę po czym pokroić na kawałki. Nastawić piekarnik na 175ºC. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać
jogurt,
jajka i rozpuszczone ale schłodzone
masło. Pamiętać aby
jajka i
jogurt miały pokojową temperaturę. Wlać mokrą mieszankę do suchej i wymieszać. Następnie dodać do masy pokrojone
figi z płynem. Wymieszać masę i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 minut. Patyczek powinien być suchy. Upieczone ciasto ostudzić w foremce. Przygotuj ganache . Lekko przestudzonym ganache posmaruj ciasto. Dodatkowo posypałam ciasto złotą posypką.