Wykonanie
Cukinie u mojego Tatusia :-) obrodziły w tym roku wyjątkowo obficie. Lato mija nam więc z tym warzywem w herbie:-). Pożeramy ją na wszelkie możliwe sposoby. Teraz przyszła
pora na ciasto. Ciacho jest z tych ciężkich i baaardzo wilgotnych. Strukturą przypomina brownies.Dorośli odnoszą sie do niego z rezerwą (
cukinia na słodko???!!!!), za to dzieciaki, nieświadome warzywnego wsadu:-), pochłaniają niezwykle łapczywie.Inspirację stanowił przepis stąd .
Składniki na blachę 22x33 cm lub podobną:300g
mąki pszennej200g
cukru2
jaja120g
masła0,5 szklanki
oleju0,5 szklanki gęstego
jogurtu0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii50g
kakaoszczypta
soli3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej lub zwykłej drobno zmielonej2 szklanki startej i dobrze odsączonej
cukinii - ja nie odcisnęłam w ogóle i ciasto wyszło bardzo bardzo mokre, nawet odrobinkę zbyt:-).100g
czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej3 łyżki wrzątkuWykonanie:Do misy miksera wrzucamy miękkie
masło. Miksujemy, po paru minutach stopniowo wlewamy
olej. Następnie dodajemy
cukier, ekstrakt z
wanilii,
sól,
sodę i
proszek do pieczenia. Po chwili wbijamy kolejno
jaja. Cały czas miksujemy. Dosypujemy
mąkę na przemian z
jogurtem. Na samym końcu wrzucamy startą na tarce z grubymi oczkami
cukinię. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ciasto pieczemy ca 40 minut w temp. 160C. Przygotowujemy
polewę czekoladową. Do rondelka wlewamy 3 łyżki wrzątku oraz połamaną na kawałki tabliczkę
czekolady. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż
czekolada całkowicie się rozpuści.Po wystudzeniu ciasta, wierzch smarujemy polewą.Życzę Wam smacznego! :-)