Wykonanie
Ciasto jest obłędne. Intensywnie
czekoladowe (trzeba naprawdę lubić
gorzką czekoladę), miękkie, sprężyste, nie takie ciężkie jak brownies (choć patrząc na zdjęcia można odnieść inne wrażenie;). Ciężko poprzestać na jednym kawałku, a
cukini tak naprawdę wcale nie wyczujecie i nigdy byście się nie domyślili, że jest jednym z głównych składników ... Dużym plusem jest fakt, że jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Trzeba przyznać, że przepis jest mistrzowski, a znalazłam go na stronie ' King Arthur Flour', choć dopiero zdjęcia zamieszczone na tym blogu tak naprawdę zachęciły mnie do upieczenia ... Bardzo polecam!Składniki:115 g miękkiego
masłapół szklanki
oleju250 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 duże
jajkapół szklanki kwaśnej gęstej
śmietany lub
jogurtu naturalnego300 g
mąki pszennej60 g
kakao2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)2 szklanki
cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)60 g gorzkich
chipsów czekoladowych lub posiekanej
gorzkiej czekoladyMasło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo
olej i nadal miksować. Dodać
cukier,
wanilię,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól. Zmiksować. Po kolei wbijać
jajka nie przestając miksować.Dodawać
mąkę na przemian ze
śmietaną, miksując. Dodać
kakao i
kawę, zmiksować. Na końcu dodać
cukinię i
chipsy czekoladowe, wymieszać.Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (ja piekłam a tortownicy o średnicy 24 cm, ale polecam jednak większą blachę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ja w związku z tym, że piekłam w tortownicy - piekłam aż 80 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady40 g
masłaCzekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, dodać
masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.Smacznego :)