Wykonanie
To ciasto jest pyszne! Wilgotne, mocno
czekoladowe, z dodatkiem warzywa, którego wcale nie wyczuwa się w smaku a nadaje ciastu wilgotności. Przepis pochodzi ze strony 'King Arthur Flour' z nalazłam go u Dorotki na blogu Moje wypieki . Szczerze polecam!
Składniki:115 g miękkiego
masła1/2 szk
oleju250 g drobnego
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2
jajkapół szklanki kwaśnej gęstej
śmietany lub
jogurtu naturalnego300 g
mąki pszennej60 g
kakao (u mnie 50g)2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (nie dodałam)2 szklanki
cukini startej na tarce o dużych oczkach60 g posiekanej
gorzkiej czekoladyZmiksować
masło, aż będzie gładkie i puszyste, dodawać po kolei kolejne składniki, ciągle miksując w trakcie dodawania i po nim. Na końcu dodać
cukinię i
czekoladę, dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do natłuszczonej blachy. Moja miała 25x36cm, ale idealna byłaby 22x33. Piec w temp. 160st. C. 35-40min do suchego patyczka. Przyjaciółka piekła to ciasto w tortownicy i czas musiała wydłużyć do 60min.Ostudzić i udekorować polewą.Składniki na polewę:100 g
gorzkiej czekolady40 g
masłaCzekoladę posiekać i roztopić w kąpieli
wodnej, dodać
masło. Rozsmarować na wystudzonym cieście.Smacznego:)