Już od dłuzeszgo czasu zabierałam sie za to ciasto i jakoś zabrać nie mogłam. Teraz żałuję że nie zrobiłam tego wcześniej. Ciasto jest przepyszne, mega czekoladowe i wilgotne. Długo zachowuje świeżość. Jest miękkie i nie tak ciężkie jak brownies. Przepis moim zdaniem jest genialny a znalazłam go na blogu Moje Wypieki . Polecam baaardzo :)Składniki:115g miękkiego masła1/2 szkl. oleju250g cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka sody1/2 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 jajka1/2 szkl. kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego300g mąki pszennej60g kakao2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej340g cukinii startej na tarce o dużych oczkach60g posiekanej gorzkiej czekoladyMasło zmiksować na puszysta masę. Stopniowo dodawać olej i nadal miksować. Dodac cukier, wanilię, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Następnie kolejno wbijać jajka. Dodawać mąkę naprzemiennie ze śmietaną nie przestając miksować. Na koniec dodać kakao z kawą oraz cukinie i pokrojoną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 28 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec ok 60 min w temp. ok 170 stopni. (Jeśli pieczecie na blaszcze 33x22 to czas pieczenia należy skrócić do ok. 45min). Piec do "suchego patyczka". Upieczone wystudzić.Składniki na polewę:100g czekolady gorzkiej40g masłaCzekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić i odczekać aż troszkę zgęstnieje. Rozsmarować na wystudzonym cieście.Smacznego :)