Wykonanie
Kochani witam po przerwie, szybciutko nadrabiam nieobecność, mam nadzieję wybaczoną i na pobudzenie kubków
smakowych serwuję dzisiaj mocno
czekoladowe ciasto!A ciasto pełne jest
kakao,
czekolady i błonnika w postaci
cukinii.Jeśli jeszcze nie piekliście takiego, baaardzo polecam, jest pyszne, puszyste i wilgotne.Przepis z bloga Moje Wypieki (link) z małymi zmianami i użyłam innej polewy.Nie rezygnujcie z dodania
kawy do ciasta, jeszcze bardziej wzmacnia
czekoladowy smak.No i polewa koniecznie musi być.Piekłam kiedyś też wersję bardziej dietetyczną bez tłuszczu na
razowej mące, również polecam,przepis u mnie tutaj .
Składniki:115 g miękkiego
masłapół szklanki
oleju250 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1.5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 duże
jajkapół szklanki kwaśnej gęstej
śmietany lub
jogurtu naturalnego300 g
mąki pszennej ( dałam pół na pół z razową)60 g
kakao2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej drobnej2 szklanki
cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)60 g gorzkich
chipsów czekoladowych lub posiekanej
gorzkiej czekoladyPolewa moja wersja( w oryginalnym przepisie była inna): 4 łyżki
masła 4 łyżki
cukru 4 łyżki
mleka 4 łyżki przesianego
kakaoMasło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodać
cukier i miksować. Dodawać stopniowo
olej i nadal miksować. Po kolei wbijać
jajka nie przestając miksować.
Mąkę przesiać z
solą i
proszkiem do pieczenia.Dodawać
mąkę na przemian ze
śmietaną i
wanilią, miksując. Dodać
kakao i
kawę, zmiksować. Na końcu dodać
cukinię i posiekaną
czekoladę, tylko wymieszać.Blachę o wymiarach 22 x 33 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć po upieczeniu, ostudzić.Przed podaniem polać
polewą czekoladową.Polewa moja wersja4 łyżki
masła4 łyżki
cukru4 łyżki
mleka4 łyżki przesianego
kakaoRoztopić
masło, dodać
mleko i
cukier, kiedy się połączą, a
cukier rozpuści dodać
kakao i dokładnie zamieszać. Lekko przestudzić i polać ciasto.