ßßß Cookit - przepis na Cukiniowe ciasto mega czekoladowe

Cukiniowe ciasto mega czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Kochani witam po przerwie, szybciutko nadrabiam nieobecność, mam nadzieję wybaczoną i na pobudzenie kubków smakowych serwuję dzisiaj mocno czekoladowe ciasto!
A ciasto pełne jest kakao, czekolady i błonnika w postaci cukinii.
Jeśli jeszcze nie piekliście takiego, baaardzo polecam, jest pyszne, puszyste i wilgotne.
Przepis z bloga Moje Wypieki (link) z małymi zmianami i użyłam innej polewy.
Nie rezygnujcie z dodania kawy do ciasta, jeszcze bardziej wzmacnia czekoladowy smak.
No i polewa koniecznie musi być.
Piekłam kiedyś też wersję bardziej dietetyczną bez tłuszczu na razowej mące, również polecam,
przepis u mnie tutaj .
Składniki:
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej ( dałam pół na pół z razową)
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej drobnej
2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
Polewa moja wersja( w oryginalnym przepisie była inna): 4 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki mleka 4 łyżki przesianego kakao
Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodać cukier i miksować. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną i wanilią, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i posiekaną czekoladę, tylko wymieszać.
Blachę o wymiarach 22 x 33 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć po upieczeniu, ostudzić.
Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa moja wersja
4 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
4 łyżki przesianego kakao
Roztopić masło, dodać mleko i cukier, kiedy się połączą, a cukier rozpuści dodać kakao i dokładnie zamieszać. Lekko przestudzić i polać ciasto.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/07/cukiniowe-ciasto-mega-czekoladowe.html