Wykonanie
Składniki:- 300 g.
mąki pszennej- pół szklanki
oleju- 120 g. miękkiego
masła- 250 g drobnego
cukru do wypieków- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (ja nie miałam, więc dodałam opakowanie
cukru waniliowego)- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soli- 2 duże
jajka- pół szklanki kwaśnej gęstej
śmietany lub
jogurtu naturalnego- 60 g
kakao- 3 szklanki
cukinii startej na tarce o dużych oczkach- pół
czekolady mlecznej- pół
czekolady gorzkiej - obie drobno pokrojone- opakowanie
polewy czekoladowejPrzygotowanie:
Masło (powinno być miękkie) miksujemy około dwóch -
trzech minut. Stopniowo, nadal miksując, dodajemy
olej. Następnie dodajemy
cukier,
wanilię (
cukier waniliowy),
sodę,
proszek do pieczenia,
sól. Wszystko miksujemy. Dodajemy kolejno
jajka stale miksując, a następnie nie przestając - na zmianę
mąkę i
śmietanę.Dodajemy
kakao i mieszamy. Następnie
czekoladę i
cukinię. Wszystko miksujemy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 40 minut, ale sprawdzamy co jakiś czas patyczkiem. Może się zdarzyć, że ciasto będzie gotowe wcześniej lub później. Patyczek po nakłuciu i wyjęciu z ciasta powinien być suchy.Jeśli jest, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku na kolejnych 10 minut. W tym czasie przygotowujemy
czekoladową polewę wg przepisu na opakowaniu. Polewamy nią ciasto i gotowe! ;-)Smacznego!