ßßß Cookit - przepis na Podwójnie czekoladowe ciasto z cukinią

Podwójnie czekoladowe ciasto z cukinią

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 300 g. mąki pszennej
- pół szklanki oleju
- 120 g. miękkiego masła
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja nie miałam, więc dodałam opakowanie cukru waniliowego)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 60 g kakao
- 3 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach
- pół czekolady mlecznej
- pół czekolady gorzkiej - obie drobno pokrojone
- opakowanie polewy czekoladowej
Przygotowanie:
Masło (powinno być miękkie) miksujemy około dwóch - trzech minut. Stopniowo, nadal miksując, dodajemy olej. Następnie dodajemy cukier, wanilię (cukier waniliowy), sodę, proszek do pieczenia, sól. Wszystko miksujemy. Dodajemy kolejno jajka stale miksując, a następnie nie przestając - na zmianę mąkę i śmietanę.
Dodajemy kakao i mieszamy. Następnie czekoladę i cukinię. Wszystko miksujemy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 40 minut, ale sprawdzamy co jakiś czas patyczkiem. Może się zdarzyć, że ciasto będzie gotowe wcześniej lub później. Patyczek po nakłuciu i wyjęciu z ciasta powinien być suchy.
Jeśli jest, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w środku na kolejnych 10 minut. W tym czasie przygotowujemy czekoladową polewę wg przepisu na opakowaniu. Polewamy nią ciasto i gotowe! ;-)
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/podwojnie-czekoladowe-ciasto-z-cukinia.html