Wykonanie
To był naprawdę intensywny weekend, a właściwie nadal jest, jeszcze się nie skończył. W piątek późnym wieczorem pojechaliśmy do Teściów, a wczoraj byłam w Warszawie na kursie.Sama, samochodem, jako osoba nieznająca stolicy zgubiłam się w niej dwa
razy:-PWeekend chociaż bardzo intensywny i tak jakoś niesamowicie długi.. to naprawdę pozytywnie nastrajający. Już jesteśmy w domu, ale czeka mnie dzisiaj jeszcze jedna podróż.Na takie pozytywne weekendy (i nie tylko weekendy) polecam pyszne ciasto z
cukinii. Z
ciastem miałam pewne przeboje - piekłam je pierwszy raz w nowym piekarniku, musiałam piec trochę dłużej, ale ostatecznie wyszło naprawdę ekstra. Wbrew pozorom ciasto jest dość lekkie, ale równocześnie mokre. Polecam!Potrzebujemy:115 g miękkiego
masła1/2 szklanki
oleju250 g
cukru (najlepiej drobnego do wypieków)1 łyżeczkę ekstraktu
waniliowego (możecie go w bardzo prosty sposób zrobić sami TUTAJ przepis)1 łyżeczkę
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 sporej wielkości
jajkapół szklanki gęstej
śmietany lub
jogurtu naturalnego300 g
mąki pszennej60 g
kakao2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)2 szklanki startej
cukinii (na tarce z dużymi oczkami)60g posiekanej
gorzkiej czekoladyMasło miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy
olej, cały czas miksujemy, wsypujemy
cukier,
wanilię,
sodę,
sól i
proszek do pieczenia. Miksujemy, po kolei wbijamy
jajka i nie przestajemy miksować.Na przemian ze
śmietaną dodajemy
mąkę (nie przestajemy miksować).Dodajemy
kakao i
kawę i dalej miksujemy. Na końcu dodać
czekoladę i
cukinię, wymieszać łyżką.Blachę o wymiarach 22x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto i pieczemy w 160 stopniach przez około 35-45 minut (do suchego patyczka).Ciasto wyjąć, ostudzić, można podać z
polewą czekoladową, u mnie bez.Jeżeli będziecie piec ciasto w tortownicy - musicie trochę wydłużyć czas pieczenia (a właściwie bardzo - nawet dwukrotnie).Smacznego!