ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

To był naprawdę intensywny weekend, a właściwie nadal jest, jeszcze się nie skończył. W piątek późnym wieczorem pojechaliśmy do Teściów, a wczoraj byłam w Warszawie na kursie.
Sama, samochodem, jako osoba nieznająca stolicy zgubiłam się w niej dwa razy:-P
Weekend chociaż bardzo intensywny i tak jakoś niesamowicie długi.. to naprawdę pozytywnie nastrajający. Już jesteśmy w domu, ale czeka mnie dzisiaj jeszcze jedna podróż.
Na takie pozytywne weekendy (i nie tylko weekendy) polecam pyszne ciasto z cukinii. Z ciastem miałam pewne przeboje - piekłam je pierwszy raz w nowym piekarniku, musiałam piec trochę dłużej, ale ostatecznie wyszło naprawdę ekstra. Wbrew pozorom ciasto jest dość lekkie, ale równocześnie mokre. Polecam!
Potrzebujemy:
115 g miękkiego masła
1/2 szklanki oleju
250 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego (możecie go w bardzo prosty sposób zrobić sami TUTAJ przepis)
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 sporej wielkości jajka
pół szklanki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
60 g kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
2 szklanki startej cukinii (na tarce z dużymi oczkami)
60g posiekanej gorzkiej czekolady
Masło miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, cały czas miksujemy, wsypujemy cukier, wanilię, sodę, sól i proszek do pieczenia. Miksujemy, po kolei wbijamy jajka i nie przestajemy miksować.
Na przemian ze śmietaną dodajemy mąkę (nie przestajemy miksować).Dodajemy kakao i kawę i dalej miksujemy. Na końcu dodać czekoladę i cukinię, wymieszać łyżką.
Blachę o wymiarach 22x33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto i pieczemy w 160 stopniach przez około 35-45 minut (do suchego patyczka).
Ciasto wyjąć, ostudzić, można podać z polewą czekoladową, u mnie bez.
Jeżeli będziecie piec ciasto w tortownicy - musicie trochę wydłużyć czas pieczenia (a właściwie bardzo - nawet dwukrotnie).
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/09/czekoladowe-ciasto-z-cukinii-i.html