Wykonanie
Witam wszystkich wiosennie, bo zdecydowanie powietrze pachnie już wiosną, a Lublin jest od kilku dni po prostu skąpany w słońcu, taka pogoda sprawia, że aż chce się żyć.
Dziś mam dla Was przepis na proste, pyszne ciasto
bananowo czekoladowe. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, smaczne i do tego można je przechowywać około tygodnia.1 1/4 szklanki
cukru250g
masła lub
margaryny3
jajka2 1/4 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
kakao40g
czekolady (u mnie gorzka)4 dojrzałe
bananyBanany rozgniatamy (ja do tego celu używam tłuczka do
ziemniaków) i miksujemy z
cukrem miękką margaryną i
jajkami. Masa ma dość niejednolitą konsystencję ale zapewniam, że tak ma być. Dodajemy startą
czekoladę,
mąkę,
sodę, proszek, starannie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st C na ok 60-70 minut. Studzimy i posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy
czekoladą.