ßßß
Dziś mam dla Was przepis na proste, pyszne ciasto bananowo czekoladowe. Bardzo proste i szybkie do przygotowania, smaczne i do tego można je przechowywać około tygodnia.1 1/4 szklanki cukru250g masła lub margaryny3 jajka2 1/4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki kakao40g czekolady (u mnie gorzka)4 dojrzałe bananyBanany rozgniatamy (ja do tego celu używam tłuczka do ziemniaków) i miksujemy z cukrem miękką margaryną i jajkami. Masa ma dość niejednolitą konsystencję ale zapewniam, że tak ma być. Dodajemy startą czekoladę, mąkę, sodę, proszek, starannie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st C na ok 60-70 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.