Wykonanie
Jak Wam idą przygotowania do Świąt? U mnie jak na razie leniwie...:) Czuję, że następny tydzień będzie urwaniem głowy. Chociaż nie lubię zimy, ani śniegu to mam cichą nadzieję, że chociaż na Wigilię pojawi się go trochę, bo jakie to święta bez śniegu ?!Ostatnie tygodnie (może nawet miesiące) były lekko mówiąc intensywne. W październiku zaczęłam studia, a co za tym idzie ubyło mi sporo czasu, w tym na prowadzenie bloga. Jednak nie uciekłam za daleko od jedzenia gdyż studiuję dosyć nowy kierunek, który nazywa się Gastronomia-sztuka kulinarna.Są to studia inżynierskie trwające 3 , 5 roku. Pierwszy rok jest bardzo ogólny, bo przeważa chemia, fizyka i matematyka, niestety dopiero na drugim roku zaczyna się gotowanie i nauka ściśle związana z gastronomią.Szczerze mówiąc spodziewałam się, że będzie łatwiej, ale nie ma tak dobrze : ).Z niecierpliwością czekam na drugi rok ! Jeżeli chcecie wiedzieć coś więcej na temat tego kierunku pytajcie, a chętnie odpowiem : )Było już o zamotaniu i poplątaniu, więc zostało powiedzieć jeszcze o najprzyjemniejszym, czyli cieście
czekoladowo-
bananowym ! Nie ma nic lepszego niż kawałek takiego ciasta w czasie nauki ( wiem co mówię :)). Jest wilgotne, a jednocześnie chrupiące dzięki kruszonce. Moim zdaniem jakiekolwiek połączenie
bananów z
czekoladą jest idealne, a jeśli i Wy tak myślicie to te ciasto jest z pewnością dla Was !Zapraszam ! ( przepis z moimi modyfikacjami pochodzi z tej strony)o.Składniki na ciasto:tabliczka
czekolady, najlepiej gorzkiej i koniecznie dobrej jakości (ok. 70%)szklanka
mąki pszennej25g
kakao2 dojrzałe, duże
banany150g
margaryny do pieczeniałyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej3
jajka3/4 szklanki
cukruSkładnik na kruszonkę:50g
mąki żytnio-pszennej50g
mąki pszennej50g
masła50g
cukru lub
cukru pudruZaczynamy od przygotowania kruszonki.
Masło (w temperaturze pokojowej) wrzucamy do miski, dodajemy resztę składników i rozdrabniamy palcami. Rozcieramy składniki tak długo, aż osiągnął konsystencję mokrego piasku z grudkami. Odstawiamy przygotowaną kruszonkę do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Banany obieramy i rozciskamy widelcem na "papkę".
Mąkę,
kakao,
sodę,
proszek do pieczenia łączymy razem w misce.
Margarynę ucieramy z
cukrem na puch, następnie dodajemy po kolei
jajka po każdym chwilę miksując. Do
margaryny i
jajek dodajemy przesianą
mąkę i mieszamy ręcznie łyżką do połączenia składników. Następne dodajemy
banany i powtarzamy czynność. Na koniec dodajemy rozpuszczoną
czekoladę i mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką. Wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy w 200 stopniach do suchego patyczka.
Smacznego !