ßßß
Składniki ( keksówka dł. 26 cm)180 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki ciemnego kakao120 g rozpuszczonego masła150 g miodu2 jaja3 banany ( dojrzałe)Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ( mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, sól, kakao ). Masło rozpuszczamy na małym ogniu wraz z miodem, co jakiś czas mieszając. Do przestudzonej maślano- miodowej masy dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając oraz rozgniecione widelcem banany. Następnie małymi porcjami przesypujemy wymieszane sypkie składniki, dokładnie mieszając. Przelewamy ciasto do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy przez około 1 godzinę - do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Smacznego!!!